На правах реклами

Ретельно все перевіряйте. П'ять порад, на які слід звернути увагу при купівлі вживаного авто

10775 0
Вагомим приводом для відмови від купівлі авто можуть стати проблеми із документами. В такому випадку існують ризики залишитися без транспортного засобу і грошей.
Фото: Automoto.ua

Фото: Automoto.ua

У 2020 році в Україні було зареєстровано 353,4 тис. вживаних та 85,5 тис. нових легкових авто. Як повідомляє Асоціація автовиробників України, минулого року найпопулярнішою маркою серед вживаних авто стала Volkswagen: було зареєстровано 58 518 вживаних авто цієї марки. На другому місці опинилась марка Ford (33 811 реєстрацій у 2020 році), на третьому – Skoda (28 782 реєстрації).

У грудні цього ж року зареєстровано понад 40 тис. вживаних легкових автомобілів, що на 31% більше ніж у грудні 2019 року. Це найбільший показник за останні 22 місяці. Вживані авто у грудні зайняли 80% первинного ринку легкових авто.

Тож, з огляду на великий попит старих автівок ми розповімо, на що саме варто звернути увагу, якщо ви зібралися купувати автомобіль, який вже був у вжитку.

1. Ретельно вивчіть історію автомобіля

Перш ніж перейти до бажаної купiвлi, слід ретельно перевірити авто та усю супроводжуючу його документацію. Попросiть продавця надати потрібну інформацію заздалегідь – так вам вдасться дізнатися про автомобіль, не виходячи з дому.

Читайте також: Кабінет Міністрів змінив правила перевезення дітей з автокріслом. Про що йдеться

З огляду на те, що на ринку старих автомобілів вистачає шахраїв, доцільно буде дізнатися про автівку всю доступну інформацію ще перед її придбанням. Зробити це в режимі онлайн можна за реєстраційним номером, СТЗ (свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу), ПТЗ (паспорт транспортного засобу) та VIN-кодом. Перевірити VIN-код та дізнатися повну історію про майбутню покупку можна за допомогою сервісу carVertical.

Вагомим приводом для відмови від купівлі авто можуть стати проблеми із документами. В такому випадку існують ризики залишитися без транспортного засобу і грошей, оскільки автомобіль може виявитися викраденим або перебувати в заставі. Якщо продавець пропонує вам дублікат ПТЗ, то, цілком ймовірно, що автомобіль був придбаний в кредит, і оригінали документів знаходяться у банку. Також проблемою може стати відсутність вільного місця в ПТЗ – тут ви можете зіткнутися зі складнощами при постановці машини на облік.

2. Проведіть уважний огляд кузова

При огляді автомобіля деякі дефекти можна виявити неозброєним оком: вм’ятини, подряпини, іржу, відколи або розбіжність відтінків фарби. Якщо ви оглянете машину під гострим кутом, так буде простіше помітити грунтовку та шпаклівку. Що стосується важкодоступних місць, тут вам допоможе ліхтарик і дзеркало. Очевидно, що добре виконаний косметичний ремонт ніяк не вплине на працездатність автомобіля. Але при цьому існує ймовірність, що транспортний засіб встиг заіржавіти або постраждати в аварії.

Читайте також: В Україні дозволили реєструвати авто прямо у салонах і замовляти посвідчення онлайн

Проводячи огляд машини, необхідно звернути увагу на стики між деталями кузова і стан сполучних болтів. Великі проміжки і викривлення могли утворитися в результаті ударів або неякісного ремонту. Всі сполучні болти не повинні мати відколів або подряпин, їх наявність може означати, що їх уже демонтували. Крім цього, всі двері, багажник і кришка бензобака повинні відкриватися без значних зусиль.

3. Оцініть стан салону

Після того, як ви перевірите стан кузова, можна перейти до перевірки салону автомобіля. Огляньте інтер’єр на наявність потертостей оббивки, тріщин пластикових поверхонь та подряпин. Потерті накладки на кермо і педалі говорять про тривале використання транспорту, а пошарпані сидіння можуть свідчити про те, що автомобіль експлуатувався у якості таксі.

До того ж варто переконатися в працездатності салонного світла, склопідйомників, кондиціонера та інших опцій. Несправність будь-якого з елементів може стати причиною зниження вартості автомобіля.

4. Перевірте двигун

Оглядаючи двигун автомобіля, переконайтеся, що на його поверхні немає ніяких патьоків. Однак очищений до блиску моторний відсік – це теж погана ознака. Таким чином господар міг намагатися приховати протікання масла. Наполегливо рекомендуємо при огляді перевірити цілісність всіх шлангів. Також вас повинні насторожити сторонні звуки або нестабільна робота двигуна.

Читайте також: Рада збільшила штрафи за перевищення швидкості та водіння напідпитку

Перемикання передач має бути плавним і легким, без ривків і стукотів. Перевіряючи двигун і автоматичну коробку передач, не варто покладатися на свої сили – краще довірити діагностику професіоналам. Вони проведуть ретельний огляд автомобіля, проконсультують щодо цін і того, які саме механізми варто замінити.

5. Зробіть діагностику ходової частини

З огляду на стан українських доріг, зберегти підвіску в гарному стані – справа дійсно не з легких. Зі стану важелів, стійок амортизаторів та інших елементів можна визначити, чи відповідає реальний пробіг показникам одометра. Саме тому покупець повинен провести тест драйв, особливо, якщо немає можливості перевірити ходову частину в автосервісі. Для тесту краще обрати ділянку дороги з вибоїнами, щоб перевірити, як поводить себе підвіска в екстра-умовах.

Читайте також: Авто краще пропустити, або Кілька порад пішоходам і водіям, щоб зберегти здоров’я

Під час руху автомобіля не повинні з’являтися стукіт, скрипіння або інші сторонні звуки. Якщо ж вони присутні, це свідчить про наявність несправностей транспортного засобу. Ви можете проїхатися самостійно або на пасажирському місці, при цьому просячи власника авто виконувати такі маневри, як прискорення, різке гальмування або крутий поворот. У разі, якщо він/вона відмовляється демонструвати можливості автомобіля, швидше за все, тут дійсно є, що приховувати. А значить, що від купівлі машини в такому випадку краще відмовитися.

Висновок

Підсумовуючи вищевикладене, виділимо універсальну рекомендацію: перед придбанням ретельно перевіряйте автомобіль, всі його комплектуючі та документи. Так ви з більшою вірогідністю уникнете пропозицій від недобросовісних продавців або шахраїв.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!