На скільки зростуть зарплати й соціальні виплати? Інфографіка

3885 0
Міністр соціальної політики Павло Розенко заявив про підвищення соцстандартів. За його словами, розмір мінімальної зарплати, пенсії, стипендії та зарплати для бюджетників буде збільшено найближчим часом, однак відповідні зміни до законів поки не ухвалені. Втім, міністр запевнив, що проблем із цим не буде, бо уряд та Президент ще мають у парламенті голоси для ухвалення таких рішень.
Фото: telegraf.com.ua

Фото: telegraf.com.ua

Прожитковий мінімум
Прожитковий мінімум на одну особу становитиме 1330 грн, зокрема для працездатних осіб – 1378 грн, для дітей віком до 6 років – 1167 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 1455 грн.

Зарплати для бюджетників
Умови оплати праці вчителів, лікарів, представників культури, соціальної сфери, спорту залежать від двох основних параметрів: розміру мінімальної заробітної плати і першого тарифного розряду єдиної тарифної сітки. Обидва ці параметри змінять – підвищать. Це означає, що всі представники бюджетної сфери, які мають відповідні тарифні розряди – а їх у нас 25, отримають своє підвищення. Чим вищий тарифний розряд, тим більший коефіцієнт підвищення окладу 1 розряду. Перші розряди – з 1 по 5 – матимуть підвищення приблизно на 13%. Мова про розряди переважно технічних, некваліфікованих працівників. А от висококваліфіковані працівники, які належать до 6 і вищих розрядів, матимуть підвищення на рівні 19%. Тобто, висококваліфікованим працівникам додадуть трохи більше.

Про пенсії та стипендії
Зросте й мінімальна пенсія – на 13%. Її розмір становитиме вже 1074 гривні. Саме такий тепер буде прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. Перерахують пенсії 7,5 мільйонам пенсіонерам. Йдеться про тих, кому пенсію розраховують, виходячи з прожиткового мінімуму або доводять до рівня прожиткового мінімуму.

Також підвищення соцвиплат торкнеться 1,5 мільйона студентів: студенти вищих навчальних закладів 1-2 категорії отримають додатково 112 гривень надбавки до стипендії, а 3-4 категорій – 95 гривень.

Читайте також: Із 1 вересня зростуть зарплати та соціальні виплати. Цифри

Джерело: Укрінформ

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!