На сплату боргів у наступному році Львів має виділити 1 мільярд гривень

1354 0
Цього року місто візьме кредит – 22 мільйони євро у ЄБРР та 390 мільйонів гривень у двох державних банках – «Укргазбанк» та «Укрексім банк».
Photo by Eduard Kiiko on Unsplash

Photo by Eduard Kiiko on Unsplash

Через проблеми із наповненням бюджету Львівська міська рада бере нові кредити. На їх сплату у наступному році доведеться виділити понад 1 мільярд гривень – це майже третина цьогорічного бюджету розвитку. 

Читайте також: Львів намагається приміщеннями розрахуватись за ремонти доріг до Євро-2012

Сьогодні, 20 травня, на засіданні Львівської міської ради депутати погодили кредит у 22 мільйони євро. Львівська міська рада уже підписала договір про запозичення із ЄБРР та із Європейський фондом сталого розвитку.

«Ми підписали кредитний договір з ЄБРР. Банк надає 10 мільйонів євро, а Європейський фонд сталого розвитку надає 12 мільйонів євро. Відсоткова ставка – 2,1% раніше було 3 %. Це є дуже добрі умови. Ми зможемо підтримати наші підприємства, які є учасниками кредитних проєктів з Європейським банком реконструкції і розвитку», – зазначила директорка департаменту економічного розвитку Львівської міської ради Ірина Кулинич.

За цей кредит проголосували 49 депутатів Львівської міської ради.

Директор департаменту фінансової політики ЛМР Олег Іщук зазначив, що якщо місто погодить цей кредит, то у наступному році з бюджету Львова доведеться передбачити понад 1 мільярд гривень, аби розраховуватись зі своїми боргами.

«Якщо ратифікуєте договір з ЄБРР, то в наступному році ми мусимо виділити 1 мільярд 100 мільйонів гривень на сплату. 165 млн – то відсотки, 265 млн – виплата по гарантіях комунальним підприємствам і 674 млн – це тіло кредиту», – зазначив він.

Також місто візьме 390 мільйонів гривень кредиту у двох державних банках – «Укргазбанку» та «Укрексім банку», відсоткова ставка – 11,3 і 11,58% річних. Кредит беруть на 5 років. Запозичення необхідні для фінансування бюджету розвитку. Кошти скерують на виплату заборгованостей за виконані раніше роботи. За це рішення проголосували 44 депутати.

«Ми не можемо закрити багатьох питань по бюджету розвитку. Йдеться і про погашення боргів за 2020 рік. Я проти кредиту, але ми не можемо залишити все, як є. А є приблизно 165 мільйонів гривень боргу за виконані роботи по Львову за минулий рік. Є великий борг по Винниках, він ще не доєднаний, також по інших територіях – це просто шалені суми», –  повідомляла раніше у коментарі Тvoemisto.tv голова постійної депутатської комісії фінансів та планування бюджету ЛМР Наталія Шелестак..

Читайте також: Бюджет розвитку Львова. ЛМР заклала 760 млн грн кредиту, депутати кажуть, що місто не потягне

Нагадаємо, що у березні Львівська міська рада частково прийняла бюджет розвитку на 2021 рік, іншу частину бюджету прийняли у квітні. Загальний обсяг бюджету розвитку, становить 3 мільярди 797 млн грн гривень. Цього року вперше гроші бюджету розвитку мають скерувати не лише на Львів, Винники і Брюховичі, а й на решту населених пунктів, які увійшли до складу Львівської ОТГ. Додамо, що цього року майже мільярд гривень передбачають на сплату боргових гарантій та лізингу.

Наприкінці грудня рада Львівської ОТГ затвердила бюджет територіальної громади на 2021 рік. Доходи бюджету визначені у сумі 11 млрд 148 млн 749 тисяч 900 гривень, видатки – 10 млрд 692 млн 249 тис. 900 гривень.

Вікторія Савіцька

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!