На Львівщині реставрують старовинну ратушу ХХ століття. Фото

1717 0
На вершині ратуші облаштують місця для відпочинку мандрівників з видом на костел, який поруч і теж є пам’яткою архітектури державного значення.
фото: лода

фото: лода

У селі Нове місто, що в Старосамбірському районі на Львівщині, реставрують старовинну ратушу ХХ століття у стилі модерн. Вона збудована у 1910 році і слугувала приміщенням магістрату містечка (нині села) Нове Місто. Про це повідомляє пресслужба ЛОДА з посиланням на голову Добромильської ОТГ Петра Куляса.

«У двадцятих-тридцятих роках минулого століття Нове Місто мало статус містечка і тут був розташований магістрат. У радянський час у будівлі функціонували народний дім і бібліотека. Після реконструкції плануємо повернути попередню назву «магістрат», на першому поверсі відкрити краєзнавчий музей, на другому – старостат, адже Нове місто матиме статус старостинського округу. На вершині облаштуємо місця для відпочинку мандрівників з видом на костел, який поруч і теж є пам’яткою архітектури державного значення», – додав він.

Читайте також: Як рятують унікальний Поморянський замок. Актуальні фото

За його словами, унікальність об’єкту ще й у тому, що ратуша розташована на перехресті доріг, що сполучають Старосамбірщину з прикордонною зоною. Окрім того, поруч є готичний костел, зведений в XVI-XVII ст. Ця пам’ятка є популярною серед паломників та туристів з України і Польщі.

«Зараз туристи з Польщі та групи паломників відвідують костел святого Мартина, що є поруч. Він теж визнаний пам’яткою архітектури, але державного значення. Переконаний, реставрація ратуші збільшить туристичний потік на Старосамбірщину та пожвавить розвиток цієї території, яка багата культурною спадщиною. Ми докладаємо усіх зусиль, аби врятувати й донести до нащадків усе те, чим славиться наш народ», – підкреслив голова Добромильської ОТГ.

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова: історичне селище Поморяни

Будівельники зазначають об’єкт є складним, відтак робота дуже копітка, оскільки необхідно зберегти автентичні фрагменти пам'ятки, зокрема сам каркас та покрівлю.

«Першочергово і найважче було демонтувати складні старі конструкції, опісля на першому поверсі проклали армовану плиту на металевих балках. Зараз важливо до настання морозу здійснити оздоблювальні роботи вежі та перекрити дах», – розповідає виконроб підрядної організації Володар-маркет Борислав Шавало.

Для реставраційних робіт необхідно близько 16 мільйонів гривень. На цей рік з бюджетів різних рівнів виділили 6 мільйонів гривень.  У наступному році планують дофінансувати.  А завершити реконструкцію пам’ятки хочуть до кінця 2021 року.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!