На Сихові відкриють центр раннього втручання для дітей з інвалідністю

3312 0
У центрі з дітьми, які мають відхилення фізичного чи психо-емоційного розвитку, працюватимуть фізіотерапевти, психологи, логопеди та інші фахівці.
фото: naiu.org.ua

фото: naiu.org.ua

На базі 4-ї міської поліклініки Львова до кінця року має відкритися центр раннього втручання, розрахований на дітей віком до 4 років. До центру будуть скеровувати тих малюків, які мають відхилення фізичного чи психо-емоційного розвитку. Про це Tvoemisto.tv розповів головний спеціаліст з педіатрії управління охорони здоров'я ЛМР Богдан Остальський.

«Сімейних лікарів уже навчили представники міжнародних організацій та нашого міністерства, на що потрібно звертати увагу, які є критерії. Вони будуть виявляти таких дітей, також пояснювати батькам, що потрібно зауважувати в поведінці дитини. Якщо лікарі побачать, що дитина за певними критеріями відстає – її будуть скеровувати в центр. Там фахівці перевірятимуть, чи насправді вона має відхилення, і якщо це підтвердиться – будуть з нею працювати», – говорить Остальський.

Читайте також: У Ратуші досі не облаштували дитячу кімнату. Ініціаторка звернулась до Садового

За його словами, ідея створення такого центру належить дитячому лікарю-неврологу благодійного центру «Джерело» Тетяні Міщук. До його штату увійде до десяти спеціалістів – дитячий невролог, педіатр, психолог, реабілітолог, логопед, масажист, лікар функціональної діагностики.

Функціонуватиме структура в межах 4-ї міської поліклініки, де вже є виділене для цього приміщення. Відкрити центр раннього втручання обіцяють до кінця року. Допомога дітям там надаватиметься безкоштовно.

«Уже йде серйозна підготовча робота. Є перелік, яке має бути необхідне обладнання для кабінетів, щоб там можна було робити, наприклад, масажі чи різні фізіотерапевтичні процедури. У центрі працюватимуть не лише фахівці поліклініки, адже у її штаті немає, наприклад, логопедів чи психологів. Там будуть також представники освітньої сфери, центру “Джерело”, реабілітаційних центрів», – пояснює Остальський.

Читайте також: Львів використав річну норму вакцини від сказу за півроку

Якщо в сихівській поліклініці проект успішно запрацює, такі ж центри відкриють і в інших поліклініках міста. Таким чином, як говорить Остальський, вони стануть наближенішими до дітей.

«Зараз ми просто маємо проблему і направляємо дітей до наших спеціалістів. Якщо їх не досить – скеровуємо в психо-медико-педагогічну консультацію, а вона в місті є тільки одна – на вулиці Костюшка, 2», – продовжує він.

За його словами, Львівська область є одною з чотирьох в Україні, де починає пілотно впроваджуватися проект раннього втручання.

Анна Журба


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!