На території пам’ятки «Древній Звенигород» біля Львова невідомі знищили знахідки XVII століття

2651 0
До кінця тижня планували якраз відсканувати знахідки, зробити 3D-моделі і показувати їх людям.
фото Рятівної археологічної служби

фото Рятівної археологічної служби

На території пам’ятки археології національного значення у місті Звенигород, що біля Львова, невідомі знищили розкоп археологів. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомляє в.о. директора заповідника «Древній Звенигород» Наталія Войцещук.

Розкопки проводили з 2 листопада, дійшли, за її словами, якраз до основи – найцікавіших матеріалів. Йдеться про княжу добу, рештки оборонних фортифікації XVII століття, будинок управителя Адама Синявського, який там жив в той час.  

Читатйте також: Площу Ринок спланували не поляки. Як у Львові археологи розвінчують міфи та шукають артефакти

«Сьогодні, 21 грудня, вранці керівниця експедиції Віра Гупало побачила, що нам «чорні» археологи з металошукачами збомбили все з вкопами на метр. Що вони шукали – це вже інше питання, однак знищити пласт історії, яку ми лише частково зафіксували», – каже вона.

До кінця тижня планували якраз відсканувати знахідки, зробити 3D-моделі і показувати їх людям. За свою 20-річну практику, – продовжує Наталія Войцещук, – не пам’ятає подібного варварства.

«Ми закриваємо ділянку на ніч геотекстилем, клейонкою, сіном, але це все вони перелопатили», – додає вона.

Читайте також: Глуха провінція або Які проблеми Львова викриває фонтан «Кульбаба»

На місці також працювала слідчо-оперативна група Пустомитівського відділу поліції ГУНП у Львівській області. Грабіжникам загрожує покарання від двох до п’яти років позбавлення волі (ст. 298 Кримінального Кодексу України) за навмисне пошкодження пам’ятки археології національного значення з метою пошуку рухомих предметів,

Археологи Рятівної археологічної служби та працівники заповідника закликають усіх, хто має інформацію про можливих зловмисників, писати на пошту [email protected], [email protected].

Ольга Коваль


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!