На території заповідника «Давній Пліснеськ» стартували нові археологічні розкопки

1291 0
Над розкопками зараз працюють шість наукових співробітників заповідника. Усі знайдені експонати зберігатимуться у фондах заповідника.
фото: львівська ова

фото: львівська ова

На території заповідника «Давній Пліснеськ» стартували нові археологічні розкопки. У межах розкопок науковці вивчатимуть кілька ділянок, розташованих у різних частинах городища ІХ – Х століть, проте свою основну дослідницьку увагу хочуть зосередити на території поблизу автентичного слов’янського житла Х століття, реконструйованого минулоріч.

«Ми продовжуємо планомірне дослідження біля слов'янської хижі, яку відтворили в минулому році. Хочемо дослідити цю ділянку якнайкраще. Це малозаселена і малозабудована територія, але тим добра для нас, що досліджуючи її, ми не нищимо об’єкти для наступних досліджень. Для майбутньої відбудови слов’янських садиб, давньоруських будівель він є досить перспективним», – цитує директора заповідника Володимира Шелепа пресслужба Львівської ОВА. 

Читайте також: На Львівщині облаштували міст до могили князя Святослава

Площа городища становить майже 225 гектарів. За словами керівниці департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олени Василько, навколо Пліснеська ще були невеличкі поселення, як Брюховичі чи Винники зараз навколо Львова. В ті часи це було велике місто, мегаполіс. Пам’яток таких масштабів – одиниці в Україні.

Додамо, що над розкопками зараз працюють шість наукових співробітників заповідника невеличкими заїздами по два тижні. Усі знайдені експонати зберігатимуться у фондах заповідника. 

Нагадаємо, минулого року на території історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ», що у селі Підгірцях, відтворили житло Х століття, керуючись археологічними дослідженнями.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!