На Тиждень актуального мистецтва до Львова з’їдуться представники 6-ти країн

1886 0
Із 1 по 11 вересня у Львові відбудеться знакова подія сучасного українського мистецтва – бієнале «Тиждень актуального мистецтва». У програмі заходу – авторські та кураторські проекти, перфоманси, інсталяції, об’єкти, лекції, дискусії, майстер-класи. У бієнале візьмуть участь більше тридцяти митців з України, Польщі, Білорусії, Чехії, Німеччини, Великобританії та Ізраїлю.
фото: gazeta.ua

фото: gazeta.ua

«Останні два роки від минулого Тижня наше суспільство живе у стані війни, невизначеності, переродження, розчарування та надії… Ми не можемо вдавати, що є поза цим контекстом. Тому цьогорічний спробуємо простежити наскільки ці межові стани буття впливають на сучасне українське мистецтво. Чи є вони достатньо значними, щоб стати етапом у його розвитку?», – повідомляють організатори.

Важливою подією цьогорічного Тижня буде кураторський проект «Частина тіла». Він стане своєрідною львівською презентацією трієнале сучасного мистецтва «Український зріз. Перетворення», яке масштабно представило українське мистецтво у Вроцлаві – цьогорічній  європейській столиці культури. У цьому проекті поєднані твори десяти авторів з різних регіонів України: Юрко Вовкогон, Діма Ерліх, Костянтин Зоркін,  Володимир Кауфман, Наталя Лісова, Сергій Петлюк, Сергій Радкевич, Володимир Стецькович, Геннадій  Чернега та Володимир Топій.

Вперше у Львові під час Тижня буде експонуватись медіа-інсталяція «У мистецтві мрії стають дійсністю» неординарної та епатажної польської мисткині Катажини Козири. У цьому проекті вона застосовує різні форми візуального мистецтва, музику та перфоманс. Куратор львівської версії проекту – Вальдемар Татарчук.

Упродовж Днів мистецтва перформансу (6-11 вересня) свої проекти демонструватимуть як досвідчені, так і молоді художники. Серед них: Ані Зур, Ярина Шумська, Ярослав Футимський, Антон Саєнко, Володимир Топій, Моті Мізрахі, Ернесто Леві, Тамар Рабан, Їржі Сурувка,  Януш Балдиґа, Костянтин Мужев, Маріта Бульманн.

Серед проектів Тижня будуть представлені твори, об'єднані назвою LEMinarium  ̶  фестивалю, що незабаром постане у Львові.  LEMinarium̶  мультижанровий простір актуальної культури, тісно пов'язаний з креативним  дослідженням  постаті  видатного львівського літератора і філософа Станіслава Лема.  У пілотному проекті візьмуть участь українські митці Михайло Барабаш, Тереза Барабаш, Володимир Кауфман, Антон Лапов, Сергій Петлюк, Сергій Савченко, Костянтин Смолянінов та художники з Польщі Славомір Собчак, Даніель Конюш і Якуб Ясюкєвіч.

Центром подій бієнале буде галерея «Дзиґа» (вул. Вірменська,35).

Основні локації Тижня: Палац мистецтв (вул. Коперника, 17), «Гостинний дім» при Духовно-культурному центрі «Архистратиг»(вул. Винниченка, 20а)та простір міста.

Куратором Тижня актуального мистецтва незмінно є львівський художник Володимир Кауфман.  Арт-директор – Ліда Савченко-Дуда.

Читайте також: Люди Твого міста: Влодко Кауфман

Вхід на експозиції у день відкриття та на всі перфоманси – вільний.

Довідка. Тиждень актуального мистецтва – це великий проект contemporary-art, що збирає на одній території митців різних країн та поколінь із усіма прогнозованими та несподіваними наслідками. Стартувавши у 2008 році, став одним з небагатьох регулярних майданчиків для розвитку сучасного(актуального) мистецтва в Україні. Фестиваль є важливим місцем художнього вислову як для вже знаних, так і для мало відомих митців. У  Тжні взяло участь близько 400 митців із Польщі, США, Канади, Ізраїлю, Великобританії, Ірландії, Франції, Швейцарії, Австрії, Нідерландів, Росії, Білорусії, Литви та України.

Деталі про Тиждень шукайте у спільноті проекту у Faceook.

Опублікувала Наталія Середюк

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!