У центрі Львова руйнується фасад сторічного будинку

1948 0
Будинку №140 на вулиці Івана Франка вже понад 100 років, і він кілька разів ставав причиною скарг на «гарячу лінію». Водночас у Галицькій РА кажуть, що звернень щодо ремонту від мешканців будинку не було.
Будинок №140 на вул. Івана Франка у Львові / Фото: Твоє Місто

Будинок №140 на вул. Івана Франка у Львові / Фото: Твоє Місто

У Львові на вулиці Івана Франка, 140 руйнується фасад будинку в історичній частині міста. Нещодавно про цей будинок з'явилася скарга львів'янки на «гарячій лінії». Вона зазначає, що по фасаду іде водостічна труба, яка заливає зовнішню стінку.

«По фасаду цього будинку йде водостічна труба. Через постійне заливання зовнішньої стіни водою утворилися тріщини через те, що вода стікає не в середині труби, а по зовнішній її частині. Пошкоджена фасадна частина будинку за архітектурним задумом «нависає» над тротуаром. Відповідно, розширення щілин та тріщин загрожує руйнуванням цієї частини будинку», – пише вона.

Читайте також: Громадський простір біля Фабрики повидла замостять автентичною бруківкою

За словами дописувачки, від балкону часто відпадають уламки, які можуть травмувати перехожих. Ремонтувати балкони наразі недоцільно, адже вода по трубі постійно заливає балкони та стіни фасаду будинку. Також через щілини вода заливає одну з квартир.

«Зробити ремонт у квартирі неможливо, допоки не відремонтують трубу та проведуть зовнішні фасадні ремонтні роботи. Попереду –осінньо-зимовий період, а отже дощі... Тріщини ставатимуть все більшими. Щоб не допустити ситуації, яка нещодавно трапилась у центральній частині Львова, а саме –руйнування будинку, просимо допомоги у вирішенні проблеми», – додала вона.

Як повідомили у коментарі Tvoemisto.tv в Галицькій районній адміністрації, станом на сьогодні причину затоплення квартири комунальники вже усунули, а щодо ремонту фасадної частини будинку мешканці ще не зверталися. 

«Цей будинок не є пам’яткою, але він в історичній частині міста. Будівля належить співвласникам будинку. Щодо ремонту фасаду, то у Львові діє програма співфінансування на такі роботи на 2019-2023 роки. Якби мешканці звернулися до війни, то могли б потрапити у програму співфінансування міськради з мешканцями будинку (70 і 30% відповідно)», – кажуть в райадміністрації. 

Оскільки 140-ий будинок не є пам'яткою, то це означає, що мешканцям легше, бо можна робити не реставрацію, а ремонт, пояснюють у Галицькій РА. Коли закінчиться війна, то жителі можуть звернутися в РА і потрапити у програму співфінансування для ремонту фасаду. 

Читайте також: У Львові знімають риштування з будинку колишнього страхового товариства «Дністер»

Додамо, що будинок №140 на вулиці Івана Франка стоїть поруч з будинком №138. Обидві будівлі є пізньосецесійними кам'яницями, їхня колишня адреса – вул. Святої Софії, а звели їх у 1911–1914 роках. Вони розташовані у історичній частині Львова.

Нагадаємо, що у Львові закінчили реставрувати останню частину фасаду будинку колишнього страхового товариства «Дністер», що на вул. Руській, 20. Надалі роботи проводитимуть ще на нижніх партіях. 

Софія Шавранська

Фото: Твоє Місто

_____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!