На вулиці Ганни Барвінок під асфальтом знайшли єврейські надгробки. Фото

3650 0
Надгробні камені, якими у часи Другої світової війни замощували вулиці, знаходять у Львові вже не вперше.

Під час планового ямкового ремонту вулиці Ганни Барвінок знайшли нагробні плити з єврейського кладовища, якими була замощена вулиця. Наразі волонтери організації «Хесед Ар’є» вилучають мацеви з-під ділянок дороги. Про це під час брифінгу повідомив голова Франківської РА Орест Тимчишин.

За його словами, ремонтні роботи на вулиці розпочали у п’ятницю, а в неділю до адміністрації звернулися представники єврейської общини, оскільки на вулиці могли бути надгробки з єврейського цвинтаря. За його словами, після обстеження вулиці єврейське товариство може звернутися до міста, щоб допомогти вилучити камені з-під покриття дороги.

«У понеділок ми зустрілися з представниками єврейської організації, і на місці дійсно виявили камені з написами. Роботи призупинили. Наразі єврейське товариство демонтовує ті плити», — розповів Орест Тимчишин.

Читайте також: Нетуристичний Львів: Єврейський шпиталь, знищений цвинтар та невідомий міський театр

Надгробки, ймовірно, належать до Янівського або зруйнованого старого єврейського цвинтаря, який розташовувався поблизу лікарні на вул. Раппопорта. Керівниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко каже, що місто не знає конкретних місць, де у роки Другої світової війни вулиці замощували мацевами.

«Це не перша і не остання знахідка таких плит у Львові. Свого часу їх знаходили під час реконструкцій вулиць і навіть під демонтованим пам’ятником Леніна. Старе єврейське кладовище закрили ще у XIX століття, однак там відбувалися поховання. Під час війни його знищили, а плитами замощували вулиці. Де такі плити можуть виринути ми не можемо знати. Знаходили їх на вул. Квітневій та в районі вул. Пластової. Звичайно, це ганебно, що ми їздимо по таких плитах. Коли ми їх знаходимо, то намагаємося повертати на цвинтар, де колись буде, сподіваюся, меморіальний комплекс», — повідомила Лілія Онищенко.

Читайте також: Єврейське минуле Львова

Додамо, що восени торік на Галицькій площі під бруківкою також виявили єврейські мацеви, котрими був замощений двір. За інформацією Центру міської історії, мацеви використовували для вимощення вулиць та підпірних стін на території Краківського ринку, подвір’я тюрми на Лонцького, вулиць, Сахарова та Сигнівки.

Вікторія Ейсмунт


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!