Чи потрібно було зрізати здоровий ясен на Генерала Чупринки

2485 0
На вулиці Генерала Чупринки зрізали здорового ясена, бо він заважав бачити пішоходів
Фото: Зручне місто

Фото: Зручне місто

Сьогодні на вулиці Генерала Чупринки, 27 зрізали ясена, який не давав водіям бачити людей на пішохідному переході. Натомість у цьому місці навесні висадили саджанець магнолії та два саджанці горобини. Про це сьогодні вранці, 9 липня, повідомили в управлінні екології та природних ресурсів департаменту містобудування ЛМР.

Читайте також: Дерева Твого міста. Як у Львові зберегти старі дерева та коли їх варто замінювати на нові

Фото, яке опублікувало управління екології вранці 9 липня

Дерево зрізали за кілька годин після повідомлення

Чому дерево зрізали?

Дерево зрізали на висновком міської комісії з безпеки дорожнього руху. В управлінні кажуть, що шукали інші варіанти, але дерево таки заступало пішоходів. 

Старший тренер автошколи «Рега» Олександр Сагайдак у коментарі Tvoemisto.tv розповів, що знаку за деревом видно не було.

«Знаку як такого там не було видно. Ти не бачиш пішоходів, які підходять. Для водіїв з досвідом проблеми у тому, що дерева трохи заступають людину, немає, але, можливо, для водіїв з меншим досвідом це більша проблема», – зазначив Олександр Сагайдак.

Дерева в одному ряду, за словами старшого тренера, створюють для водіїв ефект стіни.

«Чи треба було зрізати дерево чи переносити пішохідний перехід, щоб знак було краще видно, важко сказати. Коли у ряд досить багато дерев з грубими стовбурами, то деколи люди встигають за ними сховатися. Кілька дерев утворюють ефект стіни збоку, тому треба бути максимально уважним», – прокоментував Олександр Сагайдак.

Натомість деякі користувачі у соцмережах обурилися, що довелося зрізати здорове дерево.

«Дуже варварський підхід: замість того, щоб перепланувати перехід, або зробити його підсвіченим та помітним – рубати дерева», – прокоментував повідомлення один із користувачів Фейсбук.

Такої ж думки доцент кафедри Ландшафтної архітектури Садово-паркового господарства та Урбоекології Лісотехнічного університету Оксана Олейнюк-Пухняк. Вона переконана, що можна було знайти компромісне рішення, щоб зберегти дерево.

«Бувають різні ситуації з деревами – стосовно їх здоров’я чи місця розташування. Але завжди можна знайти компромісне рішення, щоб їх зберегти. Тому що, щоб побачити дерево у такому віці, як його зрізають, більшість з нас просто не доживе», – констатувала Оксана Олейнюк-Пухняк.

За словами ландшафтної архітекторки, у Львові фактично немає широко представленої стратегії із озеленення у місті, із заміни старих дерев новими тощо.

Іншого виходу не було?

Керівниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова розповіла Тvoemisto.tv, що питання про проблемну ділянку постало два роки тому через ситуацію, «коли пішоходи опинялися на капоті».

Спершу хотіли зрізати всі три дерева, але Олександра Сладкова каже, що вдалося два дерева відстояти. Альтернативного рішення не було.

«Пішохідний перехід не можна було посунути ближче до зупинки, бо перехід має бути на відстані і бути зручним, також не можна було перенести ближче до перехрестя, бо тоді треба було б ще два дерева зрізати. Світлофорний об’єкт також був би нелогічним на невеликій вулиці», – пояснила Олександра Сладкова.

На питання, чи можна було по-іншому розмістити попереджувальні знаки про пішохідний перехід, керівниця управління зазначила, що справа не у знаках, а в тому, що за деревом не було видно пішохода, який виходив на проїзну частину.

«Справа у тому, що пішохода не видно за деревом, коли він вже виходить на проїзну частину. Підготуватися до того, що там хтось є, було неможливо», – сказала вона.

За словами посадовиці, вона із мешканцями проговорювала висадку дерев взамін.

«За газонами можна побачити дві горобини і магнолію. Магнолії є ще на фасаді будинку, поряд з яким посаджені дерева», – додала Олександра Сладкова.

Крім того, за її словами, дерева, які є близько до колії, є сильно порізаними через загрозу для контактної мережі.

«Щороку пишуться приписи від «Львівелектротрансу», щоб нічого не заділо контактну мережу. Зелені на ясені було небагато. Беручи до уваги всі ці фактори прийняли таке рішення», – пояснила вона.

Христина Гоголь



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!