На вулиці Личаківській відреставрували «каретну» браму. Фото до і після

1861 0
Вартість реставраційних робіт становила 67 тис. грн.
Фото: ЛКП «Бюро спадщини»

Фото: ЛКП «Бюро спадщини»

У Львові відреставрували історичну дерев’яну браму будинку на вулиці Личаківській, 113, що поблизу храму св. апп. Петра і Павла. 

Джерело: ЛКП «Бюро спадщини»

Раніше такі брами називали «каретними» – вони служили для заїзду коней з каретою у двір будинку. Вони значно важчі та мають суттєво більші розміри, аніж звичайні вхідні двері у будинок. Над відновленням брами фахівці працювали близько трьох місяців.

Читайте також: Поблизу «Львівської політехніки» реставратори відновили столітню браму

«Ця  брама була в дуже поганому стані. Зокрема, було помітне суттєве перекошення дверей відносно верхнього світлика, низ струхлявів, а дерев’яне полотно потребувало великої кількості вставок. Через значну вагу, двері не тримались на завісах і погано прилягали до основи. Нас чекав досить великий обсяг роботи», – розповів майстер-реставратор Павло Войтович.

Додатково фахівці замінили засклення світлика, відновили втрачені деталі, встановили новий замок та ручки, які відповідають стилю брами. 

Вартість реставраційних робіт становила 67 тис. грн. Внесок мешканців склав  20 тис. 100 грн, а решта суми – це кошти німецького фонду Ебергарда Шьока, який цього року підтримав Програму співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках.

Антоніна Костик

_______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!