У Львові реставрували фасад єзуїтської колегії

2149 0
У Львові завершують відновлювати головний фасад колишньої Львівської єзуїтської колегії, теперішньої середньої школи №62 (вул. Театральна,15).
Фото:  Urban Project, GIZ Lviv

Фото: Urban Project, GIZ Lviv

Будівля Львівської єзуїтської колегії була зведена на початку XVII ст. Основну перебудову здійснено в 1723 році, після якої споруда й набула свого пізньо барокового вигляду. Під час т.зв. «реставраційних» робіт у другій половині ХХ ст. на фасад був нанесений шар цементного розчину, який мав приховати небажані сліди руйнації. Такий «ремонт» є надзвичайно шкідливим для будівлі, оскільки під штучним матеріалом будівля не дихає, що призводить до більш швидкого руйнування оригінальної субстанції. Окрім того, цемент має властивість всмоктувати вологу з поверхні прилеглого матеріалу, через що останній стає надзвичайно крихким і нестійким до впливу навколишнього середовища. Це значно ускладнило реставраційне завдання. Не зважаючи на це, протягом 2013-2014 рр. реставраторам вдалося відновити основні елементи головного фасаду, в тому числі - відчистити кам'яне декорування від фарби, таким чином відкривши його оригінальну природну фактуру. Окрім того, в ході реставраційних робіт були відновлені 40 дерев'яних вікон та головна брама.

23 вересня 2008 року будівлю школи внесено до переліку памʼяток культурної спадщини, що не підлягають приватизації.

Реставраційні роботи проводяться в рамках українсько-німецького проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова».

Більш детально про перебіг робіт на сайті проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова».

Текст: Олександра Провозін, GIZ

Фото: Urban Project, GIZ Lviv

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!