Мешканці Кастелівки відновили внутрішні двері будинку. Фото до і після

2548 0
Вартість робіт становила 25 тисяч гривень.

У Львові на вулиці Василя Кука, 6 (стара назва – Жуковського) мешканці будинку власними силами і коштами відновили внутрішні двері будинку, які були занедбані. Вартість робіт становила 25 тисяч гривень.

Джерело: львівʼянин Максим Загартовський у коментарі Tvoemisto.tv

Фото до і після

Один із ініціативних мешканців будинку, хірург Максим Загартовський разом із сусідом Вадимом взялись за відновлення дверей. Наприкінці 2020 року мешканці за власні кошти також відновили історичну браму будинку на вул. Жуковського. 

Читайте також: Поблизу «Львівської політехніки» реставратори відновили столітню браму

«Ми разом з сусідом вирішили взятись за відновлення дверей. За мною було фінансування, яке я повністю оплатив, а Вадим у вільний час на волонтерській основі працював фізично. Зараз планую повісити оголошення про вартість робіт, і сусіди зможуть за власним бажанням приєднатись до фінансування», – сказав він. 

За його словами, двері були у занедбаному стані. Їх покрили маслом, змінили скло, а ручку з дверей дали на відновлення реставраторам. Роботи тривали близько 2,5 місяців. 

Нагадаємо, раніше мешканець будинку на вулиці Жуковського, 6 Максим Загартовський розповів Tvoemisto.tv про те, чому вирішили реставрувати браму без допомоги міста і наскільки це складно та затратно.

Для довідки

Вулиця Жуковського існувала вже перед Першою світовою війною. У той час тут було два чи три будинки, зокрема, кам'яниця на розі вул. Пушкіна, 68 (тепер Генерала Чупринки), збудована в 1913 за проєктом львівського архітектора Яна Багєнського. Далі вулицю забудовували у 1930-х роках. Вулиця була рясно засаджена акаціями, їх змінили каштани та ясени, висаджені за кошти мешканців на початку 1950-х років. Довго вона була тупиковою – за муром в її кінці містилися цехи меблевої фабрики, поки на початку 1970-х років не збудували будинок №35 на вулиці Карла Маркса (тепер вул. Єфремова).

Будинок під номером 6 на вулиці Жуковського збудували у 1937 році. За словами Максима Загартовського, він має цікаву архітектуру, автентичні елементи, що збереглися і донині, зокрема, двері під’їзду, тому мешканці захотіли привести їх до ладу. Зараз у будинку є два під`їзди на 8 квартир кожен.

Антоніна Костик
 
Фото: Максим Загартовський

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!