На Високому Замку у Львові призупинили реставрацію мурів

3895 0
Завершити роботи планували до кінця 2019 року.

У Львові призупинили реставрацію та консервацію руїн Високого замку, які планували провести до кінця 2019 року. Про це в коментарі Tvoemisto.tv повідомила начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

За її словами, під час безпосередніх робіт виявили певні обставини, які не могли врахувати під час розробки проектно-кошторисної документації, тож тепер її потрібно відкоригувати.

«Вважалося, що цей мур стоїть на скалі, кам’яній основі — на це вказували дослідження, які провели перед розробкою ПКД. Проте коли почали укріплювати руїни, виявилося, що ця скала вже перетворилася на пісок, що впливає на хиткість муру. Зараз знову проводять геологічні дослідження та геодезичну зйомку. Крім того, мур востаннє реставрували приблизно півстоліття тому, багато елементів, які робилися з радянської цегли, відшарувалися. Їх треба демонтувати і вирішити, з якого матеріалу відновлювати», — говорить вона.

Читайте також: Парки Львова в минулому і тепер: «Високий замок». Фото

Для нових досліджень управління охорони історичного середовища запросило консультантів з Польщі, які мають приїхати наприкінці травня.

На думку Лілії Онищенко, вартість робіт — майже 10,6 млн грн — навряд зміниться, підрядник використає лише інші матеріали та технології. Натомість терміни реставрації, скоріше за все, зміняться.

Нагадаємо, управління охорони історичного середовища ЛМР замовило реставрацію та консервацію руїн Високого замку у червні минулого року. Тендер виграла компанія «Арка-Пік», яка має укріпити фундамент залишків стіни, доповнити відсутні ділянки мурування, встановити огорожу та підходи до стіни з урахуванням потреб людей із особливими потребами. Власником компанії є мешканець Івано-Франківська Іван Дубровний.

Анна Журба,

візуалізація управління охорони історичного середовища ЛМР


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!