Крематорій у Львові. На якому етапі цей проєкт і скільки треба грошей

17006 0
Наразі повністю готова містобудівна документація, розроблений і затверджений детальний план території.
Фото: Facebook Андрія Садового, візуалізація проєкту крематорію

Фото: Facebook Андрія Садового, візуалізація проєкту крематорію

Проєкт будівництва крематорію у Львові наразі перебуває на етапі виготовлення проєктно-кошторисної документації. Ймовірно, це коштуватиме 6-8 мільйонів гривень. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Олександр Одинець.

Зараз повністю готова містобудівна документація, розроблений і затверджений детальний план території. Відвели земельну ділянку, отримали містобудівні умови та обмеження, а найголовніше, за його словами, – провели архітектурний конкурс на визначення найкращої концепції візуалізації. 

Читайте також: Як умру, то спопеліте, Або львівський шлях до кремації

«Ми хочемо цього року виготовити проєктну-кошторисну документацію. Для цього в проєкті бюджету розвитку подали пропозицію щодо виділення коштів. Якщо його приймуть, то ми укладемо угоду з проєктантом і він виготовить документацію», – пояснює посадовець.

Саме ж будівництво крематорію коштуватиме орієнтовно 150-200 млн грн разом з обладнанням. 

«Закон «Про поховання і похоронну справу» визначає лише комунальну власність крематорію. Ми розглядали можливість державно-приватного партнерства. Потенційний інвестор не бачить у цьому механізмі реалізації свого бізнес-плану. Такий варіант у нас як резервний, але за чинного законодавства у цій галузі це майже не реально», – додає Олександр Одинець.

Читайте також: Яким буде крематорій у Львові. Деталі 

Водночас посадовець зазначає, що на Голосківському та Сихівському цвинтарях нині критично мало місця, однак наразі їхню територію неможливо розширити. Там лише формують додаткові місця.

«Ми запустили процедури розширення по Голосківському і Сихівському цвинтарях, і в обидвох випадках це розширення мало бути здійснено за рахунок лісогосподарських земель.Зараз це на паузі у зв'язку зі змінами до земельного законодавства через воєнний стан», – коментує директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР.

Нагадаємо, перші розмови про будівництво крематорію почалися ще навесні 2021 року. Тоді мер Львова Андрій Садовий повідомив, що біля Голосківського кладовища планують побудувати крематорій. Проєкт обирали на архітектурному конкурсі восени того ж року. Перемогла команда архітекторів з Маріуполя, які зараз працюють в Берліні. У своєму проєкті автори акцентують на останньому шляху людини, яким сенсом він наповнений та що відчувають близькі покійного у момент прощання.

Пізніше, 10 грудня 2021 року, під час засідання виконавчого комітету ЛМР затвердили містобудівні умови і обмеження для будівництва крематорію. Депутати виділили землю: 2 гектари на території Голосківського цвинтаря. Там крематорій почали зводити ще на початку 80-х, але згодом будівництво зупинилось. Ті фундаменти, що є, можливо, вдасться використати при будівництві колумбарію – місця, де зберігатимуть урни із прахом.  

Раніше Тvoemisto.tv писало про те, скільки коштуватиме Львову будівництво крематорію та розширення цвинтарів, чи є попит на такі послуги в Україні, як до появи крематорію ставляться львів’яни і що думають з цього приводу церковники. Детальніше можна прочитати у матеріалі за посиланням

Ірина Давосир

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!