На Яворівщині реставрують 200-річну дерев’яну церкву лемківського стилю

2047 0
У святині досі зберігся старовинний іконостас.
Фото: ЛОДА

Фото: ЛОДА

У селі Глиниці, що на Яворівщині, реставрують дерев’яну церкву 1821 року, яка має дві посвяти – Св. Апостолів Петра і Павла та (першу) Різдва Пресвятої Богородиці, повідомляє ЛОДА.

Читайте також: На Яворівщині відреставрували дерев’яний храм XVIII століття

За словами настоятеля церкви отця Степана Грицана, святиня, яка є пам’яткою архітектури місцевого значення, була сильно пошкоджена під час Другої світової війни. Місцеві майстри відновлювали храм, але на той час не мали якісної деревини і відповідно реставрація не була фаховою. З роками церква похилилась у західному напрямку, стіни бабинця прогнили до низу і деформувались.

Сам храм є унікальним за своїм стилем, а ще у ньому зберігся старовинний іконостас.

Читайте також: Як рятують унікальний Поморянський замок. Актуальні фото

«Іконостас має понад 200 років, усі ікони зображені на дереві. На сьогодні він перебуває у задовільному стані, але реставрації теж потребує. Вигляд церкви притаманний лемківському стилю і в цьому теж її особливість», – каже отець Степан Грицан.

Реставраційні роботи розпочали ще у 2017 році. Відтак, за гроші обласного бюджету (200 тис. грн) і Краковецької селищної ради (600 тис. грн), виконали перший етап реставраційних робіт. Зокрема, здійснили протиаварійні роботи на куполі храму, відреставрували несучі конструкції центрального барабану і купола, розпочали реставрацію фасадів, відновили втрачені елементи хреста та виконали гідроізоляцію фундаменту.

Читайте також: У музеї Шептицького планують створити центр реставрації ікон

За словами заступника голови Львівської ОДА Юрія Бучка, у 2018 р. з різних джерел фінансування виділили понад 800 тис. грн. За ці кошти фахівці завершили реставрацію центрального куполу і  повністю покрили його міддю, замінили підвалини, відреставрували вікна і двері та розпочали реставрацію несучих стін бабинця.

Роботи здійснювалися поетапним методом, не розкриваючи усього храму. У першу чергу робили усе для того, щоб накрити храм, аби він не промокав.

У 2019 р. для продовження реставраційних робіт передбачили 1 млн грн з обласного і місцевого бюджетів. Відтак, завершили реставрацію бабинця, накрили його міддю та розпочали реставрацію вівтарної частини храму.

Читайте також: Як унікальний 250-річний храм біля Львова повертають до автентичного вигляду. Фото. Відео

На цей рік для реставраційних робіт скерували близько 2 млн грн з місцевих бюджетів. З них 250 тис. грн – кошти  Краковецької селищної рада.

За словами Юрія Бучка, завершують реставрацію вівтарної частини храму, наступного тижня покриватимуть піддашшя ґонтою.

Попри реставрацію святині, місцеві священники здійснюють там постійно богослужіння.

Детальніше про дерев'яні церкви у селах біля Львова читайте за посиланням.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!