Надання витягів із Держгеокадастру: три нововведення

2789 0
Невдовзі у кадастрових реєстраторів з’являться нові колеги – нотаріуси. Фахівці Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру роз’яснюють, що означають норми прийнятої постанови на практиці та що зміниться після надання нотаріусам доступу до Державного земельного кадастру.
фото: domik.ua, ipress.ua, chornomorka.com, stroyobzor.ua

фото: domik.ua, ipress.ua, chornomorka.com, stroyobzor.ua

Кабінет Міністрів України постановою від 24 червня 2015 р. № 457 «Деякі питання надання нотаріусам доступу до Державного земельного кадастру» визначив порядок підключення нотаріусів до бази Держземкадастру для отримання  витягів з земельної бази даних.

1. На сьогодні право видавати витяги з Державного земельного кадастру мають лише кадастрові реєстратори. Делегування повноважень нотаріусам підвищить рівень комфорту для громадян, оскільки всі необхідні для здійснення земельних угод довідки можна буде отримати в одному місці.

«Щорічно за заявами громадян видається приблизно мільйон витягів – це найбільш популярна послуга у сфері земельних відносин. Навантаження на кадастрових реєстраторів є високим і це позначалося на рівні сервісу для громадян. Завдяки підключенню нотаріусів до Держземкадастру, ми знижуємо тиск в системі та виходимо на новий рівень якості послуг у сфері земельних відносин», – зазначив Голова Держгеокадастру Максим Мартинюк. 

Читайте також: Водіїв зобов’яжуть повідомляти номери телефонів

2. Підключення нотаріусів до системи Державного земельного кадастру відбуватиметься за заявним принципом. Нотаріус звертається з відповідним зверненням до обласного управління Мін’юсту, яке в свою чергу, надсилає його в центральний апарат Держгеокадастру. Тим самим Мін’юст підтверджує статус нотаріуса та наявність у нього всіх необхідних дозволів.

3. Для роботи з Державним земельним кадастром нотаріуси мають обладнати робоче місце з урахуванням ряду технічних вимог. Зокрема, забезпечити захищений канал зв’язку, встановити спеціальний софт та оформити цифровий підпис.  Протягом процесу підключення адміністратор кадастру забезпечуватиме консультації та проводитиме майстер-класи для нотаріусів по користуванню системою. 

Довідково: Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення» № 247-VIII був прийнятий 5 березня 2015 року та вступив в силу 25 березня 2015 року.  Всього в Україні нараховується близько 6500 нотаріусів.

Джерело: прес-служба Держгеокадастру


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!