«Нам потрібна модель ЗСУ, де служать абсолютно всі», – військовий експерт

6354 0
Якщо ми хочемо, щоб вижила українська нація, підготовка повинна бути для всіх.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Через повномасштабне вторгнення росії Україні потрібно замислитись над моделлю Збройних Cил. Так, майбутня модель безпекової реформи ЗСУ повинна бути, як в Ізраїлі або Швейцарії. Таку думку висловив військовий експерт Петро Черник у програмі Tvoemisto.tv «Тема тижня».

«На мій погляд, нам підходять дві моделі: ізраїльська, де служать всі: і жінки, і чоловіки 32 місяці. Якщо жінка чи чоловік не побували у збройних силах (а в Ізраїлі це майже неможливо), то законом затверджено, що не може обійняти будь-яку державну посаду. Друга модель – швейцарська, де служать абсолютно всі, але підготовка офіцерського складу триває 5 років з перервами, а сержантський і передовий склад – приблизно рік з перервами. І впродовж усього життя вони є військовозобов'язані», – сказав він.

Читайте також: «Сухопутний вхід Білорусі в Україну, Польщу чи Литву цілком можливий», – військовий експерт 

За його словами, якщо ми хочемо, щоб вижила українська нація, підготовка повинна бути для всіх. Водночас про комплексні реформи говорити зарано, адже у попередні роки в Україні не змогли їх повноцінно провести.

«Закон про національний спротив почав діяти 1 січня, а ворог уже вдарив 24 лютого, і є певні моменти, на які потрібно давати відповідь: тероборона воює тільки у межах своєї зони відповідальності чи може виходити за неї? Останні зміни у законодавстві кажуть, що може. Чи це правильно? Більше правильно, ніж ні. На мій погляд, самі бригади ТрО не є повноцінними бойовими одиницями. Мабуть, розумніше вивчати концепцію приєднання певних підрозділів до штатних бойових бригад», – додає експерт.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!