Кількість донорів у Львові зменшилася більш ніж утричі. Потрібна допомога

1091 0
Здати кров у Львівському центрі служби крові можна як для конкретного пацієнта, вказавши його прізвище, так і загалом.
Фото: blogemia.com

Фото: blogemia.com

Через карантин та епідемію коронавірусу, кількість донорів, які б здавали кров для потребуючих, в рази зменшилась. Якщо раніше, щодня до Львівського обласного центру служби крові приходило 50-60, а інколи й 100 донорів, то зараз їх кількість зменшилася до 20-30, а то й до 10 людей на день. Про це Тvoemisto.tv зазначив директор Львівського обласного центру служби крові Ярослав Дяків.

Що стосується груп крові, то, за словами Ярослава Дяківа, потрібна різна кров – усіх груп.

«Нам потрібно більше людей, які б здавали кров, тоді було б і більше груп крові. Зараз нам потрібна різна кров. Через те, що донорів дуже мало, маємо проблеми і великі потреби», – каже Ярослав Дяків.

Читайте також: У Львові шукають донорів тромбоцитів для важкохворих дітей. Як долучитися

Сьогодні Львівський центр служби обслуговує як львівські міські, так і районні та обласні лікарні. Угоди з центром мають підписані усі лікарні, тому здати кров деінде проблематично.

Як наголошує Ярослав Дяків, у центрі служби крові, здати свою кров можна як для конкретного пацієнта, вказавши його прізвище, так і загалом.

Найчастіше донорську кров потребують онкохворі діти або люди, які потрапили у ДТП, зазнали травм чи опіків.

«Переважно донорами крові є родичі пацієнтів, яким вона потрібна або ж волонтери. Кількість постійних донорів не велика – у межах 2-3% від загальної кількості донорів», – пояснив він.

Окремо у центрі служби крові можна здати кров на тромбоконцентрати. Проте, як зазначив директор центру, на це має бути замовлення від лікарні. Для такої здачі крові також потрібні й специфічні донори чоловіки віком від 25 до 45 років, повністю здорові.

Донором крові може стати кожен здоровий чоловік віком 18-45 років, вагою не менше 70 кг.

Читайте також: Як стати донором крові. 10 порад

За словами Ярослава Дяківа, перш ніж йти у центр крові для здачі, донорам потрібно підготуватися.

«Натще йти здавати кров не можна. За день-два до здачі крові варто утриматися від вживання алкоголю. Ввечері перед здачею потрібно з’їсти пісну вечерю, а на сніданок має бути солодкий чай чи кава з сухим печивом. Також поснідати можна кашею на воді, але без молока та масла», – пояснює співрозмовник.

Прийти і здати кров для потребуючих можна у Центр служби крові, що на вул. Пекарська, 65 з понеділка до п’ятниці з 8.30 до 13.00 год. Людину, яка звернулася, спочатку зареєструють, а згодом і обстежать. Лише після огляду та допуску лікаря, можна стати донором.

При собі варто мати документ, що засвідчує особу.

За один раз донор може здати так звану дозу крові. Вона становить 400 грам.

Загалом, за словами Ярослава Дяківа, у середньому людина, яка прийшла здати кров, у центрі перебуває від години до півтора – починаючи від реєстрації, обстеження і самої здачі крові. Якщо це на тромбоконцентрат, то трохи більше часу.

У Львівському центрі служби крові для кожної групи крові закріпили координаторів по роботі з донорами:

1-а група крові: 063 28 28 717 (Наталя)

2-а група крові: 098 10 20 400 (Христина)

3-а група крові: 096 42 09 404 (Орися)

4-а група крові: 097 47 85 456 (Наталя)

Нагадаємо, Львівський обласний центр служби крові розташований на вул. Пекарській, 69. Запитання щодо вимог до донорів можна поставити за телефоном (032) 276 97 68. Детальніше про це читайте за посиланням.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!