Політична реклама

Наприкінці грудня подорожчає м`ясо, але подешевшають крупи

1425 0
Перед Новим роком прогнозується подорожчання м’яса, яєць, овочів та фруктів. А бутіки одягу скоро мають оголосити сезон святкових розпродажів. Водночас, речі на ринках, можуть навпаки подорожчати.

Що подорожчає

Традиційно більше перед святами доведеться заплатити за м’ясо та вироби з нього. Так, якщо сьогодні кілограм свинини коштує 45-50 гривень за кілограм, то уже за кілька тижнів вирізка може подорожчати на 5-10 гривень, - до 60 гривень за кілограм. На 5% має додати до своєї традиційної ціни і курятина. При цьому, не виключається, що після десятого січня ціни повернуться до сьогоднішніх позначок.

Не виключається, що у грудні уже вкотре за рік додасть в ціні соняшникова олія. Щоправда, вона подорожчає не суттєво – в межах 20-50 копійок.

Поточна середня ціна літра олії складає 15-16 гривень. Причина – зростання світових цін на неї.

Також у грудні продовжать дорожчати курячі яйця. Через сезонний фактор їх ціна уже досягла 10-11 гривень за десяток. Ціна домашніх яєць доходить до 20 гривень. Перед святами вони можуть подорожчати ще 20-50 копійок за десяток. Ціна домашніх може підскочити до 25 гривень.

"У грудні подорожчають практично всі овочі і фрукти", - прогнозує директор Української фруктово-овочевої компанії Наталія Колесникова.

Виняток складе, хіба що картопля, ціна якої утримається на сьогоднішніх позначках в 2-3 гривні за кілограм. А от буряк і морква, які в цьому році не вродили, подорожчають на 20%: буряк буде коштувати 1,8-2,4 грн/кг, замість 1,5-2 грн/кг, морква - 3-3,6 грн/кг, замість 2,5-3 грн/кг. Також 10-30 копійок додасть в ціні і цибуля. Орієнтовно на 50 копійок подорожчає капуста. А от пекінська капуста може подорожчати на всі дві-три гривні. Цвітна додасть в ціна ще більше – п’ять гривень.

Зникнуть з прилавків і українські помідори та огірки. Імпортні будемо купувати не 18-19 грн/кг, а 20-25 грн/кг. Більше платити нам з вами доведеться і за гриби: вони набиратимуть популярність через піст. Якщо зараз кіло печериць коштує 25 грн, то в грудні ціна може зрости до 30-35 грн/кг.

 

Вниз-вгору-вниз

У листопаді ціни на цукор знизилися до 85,9,0 гривень за кілограм. Цукор, який продається на вагу, подешевшав до 6,5-7 гривень за кілограм. Протягом першої половини грудня вартість солодкого продукту може скинути в ціні ще близько 5%. Але в кінці місяця, за кілька днів перед Новим роком, може ненадовго подорожчати на тих же 5%. Проте, відразу після новорічних і різдвяних свят вони знизяться і будуть такими ж, як і на початку грудня. Так що спершу в грудні найдешевший цукор зможемо купити по 6,5 грн/кг замість 6,8 грн, на Новий рік - по 6,8-7,15 грн, а потім знову по 6,5 грн.

Цінова стабільність

На відміну від минулого року, цього листопада не дорожчала молочна продукція. Як і у жовтні, літр молока коштував в середньому 7,8-8 грн/л, твердий сир середнього цінового сегменту – 60-70 гривень за кілограм.

"Продаж молочних продуктів почав знижуватися", - каже експерт з молочним ринків Українського клубу аграрного бізнесу Інна Ільєнко. "Тому, незважаючи на те, що дефіцит молочної сировини зберігся, ніхто в такій ситуації не став підвищувати ціни. Не сприяє підвищенню попиту на молочне і Різдвяний піст, який розпочався 28 листопада.

А подешевшає...

А от ціни на крупи у грудні продовжать свій низхідний рух. За прогнозами, вони подешевшають ще на 5-10%.

Якщо виправдається такий прогноз, то у грудні будемо платити за кілограм гречки не 8,65 грн, а 7,79 грн, рису - не 11,39 грн, а 11,19 гривні. Подешевшає і борошно, яке знизиться в ціні до 3,8-4,75 грн.

Час акцій

У грудні зазвичай магазини влаштовують справжні гонки за покупцями, намагаючись продати якомога більше товару перед «мертвим сезоном» у січні. І тому незабаром вітрини будуть майоріти різними акційними пропозиціями.

У магазинах одягу знижки можуть дійти і до 50%, а в окремих випадках - і до 70% (принаймні на рекламних брошурах), залежно від конкретного товару і політики магазину. По побутовій техніці можна очікувати передноворічні знижки до 20%.

Тим часом, на ринках, ситуація виглядатиме навпаки. Продавці, в очікуванні новорічного ажіотажу, навпаки планують підвищити ціни.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!