Нардепи і науковці з Львівщини пропонують заборонити російський проєкт «Бабиного Яру»

1625 0
Проєкт Меморіалу з російськими грошима не може бути реалізований в Україні, йдеться у заяві.
Фото: prm.ua

Фото: prm.ua

Київраду закликали не підтримувати російський проєкт Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Про це Тvoemisto.tv розповіла народна депутатка фракції «Голос» Соломія Бобровська.

Читайте також: 14 травня стане днем пам'яті українців, які рятували євреїв у Голокост

Через рішення політради «Голосу» підтримати передачу додаткової земельної ділянки «Фонду пам'яті «Бабин Яр» 10 нардепів фракції Голос», серед яких представники із Львівщини Наталя Піпа, Галина Васильченко, Роман Лозинський, написали заяву. Її опублікував виконавчий співпрезидент Асоціації єврейських громадських організацій та общин України Йосиф Зісельс. На їхню думку, проєкт несе загрозу національній безпеці, тому не може бути реалізований в Україні.

«Проєкт Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» стосується національної безпеки, бо говорити про окремий вид українського Голокосту, по-перше, є не прийнятним і неправильним, а, по-друге, провокує історичний фейк, неправду і російську пропаганду. Проєкт з російськими грошима не може бути реалізований в Україні», – каже Соломія Бобровська.

За її словами, ініціатором проєкту Меморіалу має бути держава, а не російські фінансово-промислові групи. А як відомо, головними акціонерами та ініціаторами проєкту меморіалу є російські олігархи Герман Хан, Михайло Фрідман та Павло Фукс.

Читайте також: «Задовбала» війна? Чому інсталяція про «кіборгів» у Парку культури викликає суперечки серед львів’ян

Також з відкритим листом, у якому є заклик не підтримувати проєкт меморіалу, до міського голови Києва та до депутатських фракцій Київради звернулися відомі митці, науковці та громадські активісти, серед яких Мирослав Маринович, Юрій Шухевич, Ярослав Грицак, Володимир В'ятрович, Оксана Забужко, Іван Дзюба.

«Громадськість неодноразово звертала увагу на безпосередню причетність до цього проєкту двох одіозних російських бізнесменів ­­­­– Михаїла Фрідмана та Германа Хана, пов’язаних із керівником держави-агресора – Росії, Володимиром Путіним, і внесених тому у передсанкційні списки США. На наше переконання, будь-які проєкти в реаліях російсько-української гібридної війни, що триває 7 років, будь-які проєкти, що їх просуває путінське оточення, не можуть бути підтримані українською, зокрема київською, владою і реалізовуватися в Україні», – йдеться у відкритому листі діячів.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!