На правах реклами

Сучасна європейська хірургія: як у Львові допомагають стати мамою

7109 0
Всесвітня Організація Охорони Здоров’я нарахувала двадцять дві причини, які можуть завадити жінці стати мамою. Серед них непрохідність маткових труб, ендометріоз, поліпи, спайковий процес і багато інших. Новітні технології та висока кваліфікація допомагають лікарям медичного центру Medicover швидко, безболісно й безпечно розв’язувати ці та інші проблеми.
Фото: 500px ISO

Фото: 500px ISO

Перше, що помічаєш, потрапивши до медичного центру Medicover у Львові  на Антоновича, 102, – багато жінок різного віку. Ось одна з них розмовляє з медсестрою англійською і тримає малюка. Коли дивишся, як він безтурботно спить у переносці, мимоволі думаєш: це диво –  комусь, попри всі труднощі, вдалося народити дитину. Проте це не диво, а найсучасніші технології, які використовує команда Medicover, щоб допомогти жінкам стати мамою. 

Мережа медичних закладів Medicover заснована 1995 року та працює в низці країн Європи. Львівський центр відкрився 2014 року й уже за рік отримав найвищу категорію відповідності критеріям державної акредитації закладів охорони здоров’я. Найближчими роками в Україні відкриватимуться нові заклади Medicover: поліклініки, клініки з репродукції, пологовий будинок тощо.

Про сучасні методи лікування гінекологічних захворювань, які використовують у Львові, Tvoemisto.tv поговорило з акушером-гінекологом центру Medicover Олегом Бісяріним.

Безпліддя – не вирок. Сучасна медицина має відпрацьовану систему, яка допомагає жінці з репродуктивними проблемами завагітніти й виносити здорову дитину. «Перший та найважливіший крок, який має зробити для цього жінка, – позбутись паніки. Другий – звернутись до спеціалізованої клініки, яка має досвід у цій сфері, – говорить лікар. – Там зможуть встановити правильний діагноз та знайти шляхи вирішення проблеми». Всесвітня Організація Охорони Здоров’я нарахувала двадцять дві причини, які можуть заважати жінці завагітніти. Серед них непрохідність маткових труб, ендометріоз, поліпи, спайковий процес і багато інших.

«Лікар-репродуктолог діагностує причини, чому вагітність не настала. Обстежує пару, знаходить проблему, після чого пацієнтка, в разі потреби, приходить до мене і я вирішую, чи операція збільшить її шанси, якщо так – будемо оперувати», – розповідає Олег Бісярін.

Перець використали під час інтерв'ю для демонстрації можливостей сучасної апаратури

Непомітне втручання

Захворювання, які стають причинами жіночого безпліддя, часто потребують хірургічного втручання. «Що більший об’єм операції, то більше людина від неї страждає. Тож наше завдання – звести втручання до мінімуму», – говорить Олег Бісярін, заходячи до операційної. Велика світла кімната заповнена футуристичним обладнанням: широкі монітори, найсучасніші електронні апарати. Все це, пояснює лікар, розроблено в Європі за останні два роки. Хірурги медичного центру постійно їздять на навчання і привозять із них не тільки нові знання, а й новітні  технології та вміння ними користуватись.

Олег Бісярін показує на апарат поруч із великим монітором. «Це ендоскопічна стійка німецької компанії Karl Storz, одна з найкращих у світі, – пояснює лікар. – Завдяки цьому приладу можна подивитися  зсередини на кожну ділянку тіла. А це – ультразвуковий коагулятор, який дозволяє виконувати операції без крові».

Метод малоінвазивної хірургії, який використовує Medicover, є кращою й безпечнішою альтернативою класичним відкритим операціям. Через п’ятиміліметровий отвір до черевної порожнини вводять тонку трубку з оптикою. Збільшене в десятки разів зображення внутрішніх органів виводиться на екран із можливістю масштабування картинки, зміни кута зору та фокусу. Лікарі діагностують причини безпліддя, оцінюють ступінь проблеми та усувають її лікуванням.

«Раніше, щоб потрапити до черевної порожнини, пацієнтці розрізали живіт, після чого вона ще тиждень мала провести в лікарні. Зараз ми можемо зробити втручання максимально непомітним, безболісним і швидким. Не важливо, обстеження це чи операція: ми працюємо з проблемою, не завдаючи організму шкоди, яку він отримав би за звичайних умов лікування», – каже він.

Малоінвазивне втручання проходить майже безкровно, а по завершенні не залишає шрамів. «Під час класичної операції лікар бере скальпель і робить розріз, тече кров. У нас же, не маючи великого розрізу на животі, людина переносить операцію набагато легше. Зазвичай проводить у нас одну ніч – потреби перебувати в стаціонарі немає, адже немає болю й дискомфорту, не треба знімати шви», – розповідає Олег Бісярін. За останні десять місяців у медичному центрі Medicover провели близько 800 малоінвазивних операцій. Серед них одна з найскладніших гінекологічних операцій – видалення матки разом із шийкою: її також проводять без розрізів.

Принциповою позицією Medicover є оперувати тільки тих, кому це необхідно. Перше, що пояснюють пацієнтам: найкраща операція –  та, якої вдалось уникнути. «У деяких клініках хірурги нав’язують пацієнтам операції, без яких вони прекрасно проживуть, аби заробити  гроші. Якщо можна лікувати без операції, ми будемо лікувати», – наголошує гінеколог.

Спершу здоров’я, потім запліднення

У Medicover проводять усі необхідні процедури, спрямовані на відновлення плідності. «Ми робимо гістероскопію – обстеження матки, яке в більшості випадків дозволяє побачити патологію. Порожнина матки має бути ідеальною, щоб туди зайшла запліднена яйцеклітина й почала розвиватись. Якщо щось заважає, розвитку не буде. Після вдалої операції жінка може завагітніти вже наступного місяця. Якщо в пацієнтки ендометріоз, це довше: після операції призначаємо на півроку гормони, потім повторне обстеження», – оповідає Олег Бісярін.

Крім того, Medicover – єдиний центр у Львові, де роблять забір яєчникового матеріалу. Проводять лапароскопічну операцію, під час якої спеціальним тоненьким інструментом забирають фрагмент яєчника й віддають до ембріологічної лабораторії. Там його готують до глибокої заморозки в рідкому азоті. Цей фрагмент може зберігатись дуже довго. «Це робиться, коли жінка потребує хіміотерапії, що може вбити всі її яйцеклітини. Коли жінка повертається після лікування в онкологів, ми пересаджуємо цей фрагмент яєчника назад, і він починає працювати», – пояснює лікар.

Наркозні станції європейського зразка, які має медичний центр, використовують більш безпечні для організму препарати. Вони контролюють усі життєво важливі показники пацієнта. Ці станції дозволяють давати наркоз навіть новонародженим – найменшому пацієнту, прооперованому у медичному центрі, був місяць.

«Єдиним неприємним моментом для людини у клініці має бути постановка катетера у вену. А далі, завдяки знеболенню, її нічого не має турбувати. Ми використовуємо тільки брендові препарати і строго контролюємо введення всіх діючих речовин. Пацієнт почувається в безпеці, швидко й комфортно входить у стан медикаментозного сну та виходить із нього», – розповідає лікар.

Високі стандарти

Операційна Medicover у Львові сконструйована й наповнена так, аби було зручно всьому персоналу – хірургу, анестезіологу, медсестрам.

«Для нас важливо не тільки відповідати зовнішнім європейським стандартам, а й дотримуватись власних, внутрішніх. У першу чергу це стосується стерильності, адже з неї починається безпека пацієнта», – розповідає Олег Бісярін. Медичний центр Medicover у Львові має надсучасний стерилізаційний комплекс. Хірурги використовують багато одноразових інструментів, а багаторазові стерилізують сучасним автоклавуванням. «Крім того, що в нас ідеально стерилізується операційна, наша медсестра не пустить туди нікого – хоч би й президента – без шапки, бахил, халата і маски», – додає лікар.

Ще одна перевага Medicover – лабораторія, яка дозволяє отримати результати будь-яких аналізів за годину. Це означає, що в день, коли пацієнтка прийшла на огляд, можна провести дослідження, побачити результат та знати, що робити далі. Це, за словами Олега Бісяріна, економить і час, і гроші: «Як оперувати людину, чи вона здорова, яке індивідуальне знеболення підібрати, як працює її печінка, нирки, зсідається кров – на ці питання відповідає лабораторія. Вона може зробити три тисячі аналізів, але ми ніколи не робимо зайвих. Аналіз потрібен тільки тоді, коли впливає на прийняття подальших рішень. Робити його, щоб побачити норму, неправильно».

Є, втім, складніші аналізи, які потребують часу – наприклад, забір навколоплідної рідини, щоб виявити, чи немає в дитини хромосомних проблем. Цей аналіз посилають до Києва та отримують результат за кілька днів.

Серед переваг медичного центру Олег Бісярін називає мультидисциплінарність. Тут є практично всі спеціалісти, які потрібні пацієнткам. «Це вкрай важливо, адже бувають випадки, коли людина має відразу декілька проблем, і розв’язання їх перебуває в різних площинах медицини. Якщо виникла потреба в допомозі колеги іншої спеціальності, для нас це п’ять хвилин. Ми також проводимо так звані симультанні операції. Наприклад, жінка має кісту яєчника та жовчекам’яну хворобу. Зазвичай це дві операції, два наркози й два перебування у клініці. В нас – одна операція, одна анестезія і два спеціалісти разом: наступного дня пацієнтка може йти додому», – говорить лікар.

Відповідальність за ризики

Попри найсучаснішу техніку та високі стандарти, за словами Олег Бісяріна, «операція – не манікюр»: завжди є ризик ускладнень. Проте лікарі Medicover гарантують своїм пацієнткам, що зроблять усе, аби ускладнень не було. Також вони знають, як давати раду ускладненням, якщо вони все-таки виникли.

За словами гінеколога, лікар повинен дбати не лише про фізичне здоров’я пацієнтки, а й про її психологічний стан. «До нас звертаються жінки, яким потрібно повернути здоров’я та допомогти нарешті відчути щастя материнства, – каже Олег Бісярін. – Вони потребують насамперед турботи, впевненості в тому, що ніколи не можна здаватись, якщо ти хочеш, але поки що не можеш народити дитину. А також упевненості у професіоналізмі людей, у яких просиш допомоги». У Medicover працюють професійні психологи, які за необхідності спілкуються з пацієнткою та допомагають їй.

«Та головний і найкращий психолог, на мою думку, це лікар. Я завжди кажу пацієнткам: поки я не відповім на всі ваші питання, ви від мене не підете. Ви маєте повністю зрозуміти, що у вас за хвороба, як її можна лікувати, чи потребує вона хірургічного втручання. І тільки тоді ми починаємо працювати», – говорить лікар.

Для Medicover як частини великої міжнародної мережі є важливим не тільки постійний внутрішній розвиток, а й допомога розвиткові медицини в усій країні. Тому команда міжнародної мережі медичних закладів Medicover ділиться досвідом з українськими колегами, проводить майстер-класи та веде пряму трансляцію з операцій. Торік до Львова приїжджав відомий французький гінеколог Реваз Бочоришвілі, який на базі медичного центру Medicover робив складні лапароскопічні операції. Їх транслювали для гінекологів усієї України. Також у разі потреби лікарі клініки дистанційно консультуються з колегами з Німеччини, Франції та інших країн. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!