Народна, а не вітчизняна. Історик В’ятрович про те, як називати війну в Україні

1749 0
«Вітчизняна війна» – термін з радянського минулого, проти якого ми зараз боремось.

Війну в Україні часто називають «вітчизняною», щоб підкреслити її масовість. Це визначення звучить в українських медіа, його навіть використовує президент України. Історик і народний депутат Володимир В’ятрович пояснив, чому він вважає таку назву недоцільною. 

«Наша війна справді масова, справді демонструє безліч прикладів героїзму військових та цивільних. Але не варто використовувати термін «вітчизняна», бо він апелює саме до російської історії. До війни 1812-го року. Та найбільше до німецько-совєтської війни 1941-1945 років», – каже він.

Читайте також: Чому Ватикан боїться назвати війну в Україні війною?

За словами історика, цей термін робить нас частиною російського минулого та навіть російської сучасності, оскільки в нинішній Росії «отєчєственная война» – бренд, який уособлює одну з основ руского міра. Їм ідеться про непереможну совєтську/російську армію, яка звільнила світ від нацизму.

На початку 2000-х Росія на чолі з Путіним взяла курс на відновлення впливу на «постсовєтському» просторі. Згодом вони відверто заявили про амбіції відновити СРСР. Не останнє місце в цьому арсеналі відводиться так званій «спільній історії». 

В’ятрович зауважує, що концепти «Великої Вітчизняної війни» та «Великої Перемоги», радянські міфи про минулу війну широко пропагують в кіно, на телебаченні, в літературі, щоб тримати народи колишнього СРСР в орбіті російського впливу. «Спільне героїчне минуле» використовують, щоб утримувати потужне проросійське лобі в незалежних державах.

Читайте також: Війна триватиме, тому налаштуйтеся на перемогу

«Міф про війну є важливим інструментом геополітичного впливу Росії. І саме надихаючись міфом про вітчизняну війну, нинішні російські солдати йдуть звільняти Україну від нацистів, у ролі яких зараз – ми з вами, наші солдати, наші батьки, жінки і діти. Тому не варто повторювати російські пропагандистські бренди, які вже не відмити від совка, георгіївських стрічок, всього того, що нас атакує «градами» і «кинжалами». Наша війна є продовженням століть боротьби за свободу і є унікальною за своїм масовим характером», – зазначає він.  

Участь у нинішній війні беруть не лише військові, а й кожен українець, який спиняє ворога власними зусиллями, тому, за його словами, вона варта назватися Народною. Народною війною за незалежність. Історик впевнений, що саме такий погляд на боротьбу, який віддає шану нашим попередникам і підкреслює масовий героїзм сучасників – ще один крок до перемоги.

Нагадаємо, що на думку міського голови Львова Андрія Садового війна з Росією може тривати до кінця літа. Наступні місяці будуть складними, і точно ця війна не закінчиться завтра. 

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!