Настрій змінюватимуть обставини. Психолог про фазу виснаження і те, як з нею жити

1191 0
Психолог радить надалі перевіряти інформацію, думати, наскільки вона є правдивою. Водночас хвилювання унаслідок потенційних загроз є абсолютно нормальним.

Після фази героїзму українці перейшли у фазу розчарування та виснаження. Психолог-психотерапевт, засновник Центру психічного здоров’я «Лабораторія змін» Володимир Станчишин вважає, що зараз неможливо передбачити, скільки триватиме нова фаза виснаження. А обставини, за його словами, будуть змінювати наші настрої. Про це він пояcнює у матеріалі Tvoemisto.tv.

«Якщо завтра прилетить ракета у центр Львова чи нам нададуть якусь додаткову важку зброю, наші емоції зміняться. Війна стає затяжною і одноманітною, але якщо щось зміниться в якусь сторону, то зміняться і наші переживання, і ми будемо вже по-іншому реагувати на цю війну», – каже він.

Читайте також: Чи варто робити весілля та планувати відпустки у час війни

Окрім цього, психолог радить надалі перевіряти інформацію, думати, наскільки вона є правдивою. Водночас хвилювання унаслідок різних подій чи потенційних загроз є абсолютно нормальним. 

«Ми повинні ставити собі запитання: наскільки корисною є ця тривога, що я переживаю, чи допомагає вона мені. Корисна тривога – та, яка допомагає щось змінювати, коли я можу на щось впливати, а некорисна – та, коли я не можу вплинути на неї, адже я не можу ніяк вплинути на те, чи прилетять ракети з білорусі, чи будуть роздавати повістки. Корисна тривога допомагає нам справитися», – додає він. 

Більше про те, скільки триватиме фаза розчарування та виснаження, у якій перебувають зараз українці, як жити з цим і не зірватися, читайте у матеріалі.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!