Наскільки богобоязливими людьми є можновладці. Остання колонка Любомира Гузара

6753 0
В порталі "Українська правда" опубліковано останню колонку Архиєпископа-емерита УГКЦ Блаженнішого Любомира Гузара.
Фото: gdb.rferl.org

Фото: gdb.rferl.org

31 травня 2017 року, о 18:30, на 85-му році життя після важкої недуги відійшов до вічності Блаженніший Любомир (Гузар), Архиєпископ-емерит УГКЦ. Пропонуємо переглянути останню колонку Любомира Гузара, яка опублікована в "Українській правді". 

"Наскільки ті, кому ми доручаємо долю нашого народу, справді є богобоязливими людьми?"

Найчастіше траплявся закид, що надто багато мовиться про людей при владі, що зменшує до них повагу. Коментатори слушно зауважують, що релігійність у виконанні обов’язків однаково важлива для всіх громадян. Ті, кого ми окреслюємо як звичайних громадян, тобто люди, які не мають якоїсь особливої владної відповідальності, не менше від їхніх співвітчизників, вибраних ними чи призначених, теж повинні послідовно позитивно поводитися, діяти як справді богобоязливі люди. Свята правда!

Читайте також: Чого нас вчив Любомир Гузар? Важливі тези Блаженнішого. Відео 

Запитаймо себе: якою повагою в народі серед звичайних громадян втішаються можновладці? Далеко не такою, яку б повинні мати. А хто в цьому винен? З великою прикрістю мусимо ствердити, і звичайні громадяни цього свідомі, що самі люди при владі. Не буду описувати, як вони руйнують власну репутацію.

Нехай кожна особа, що має владу, незалежно на якому рівні відповідальності перебуває, щиро перевірить: як вона поводиться супроти інших людей, як використовує призначений для роботи час, якими словами звертається до інших посадовців, наскільки її слова віддзеркалюють об’єктивну правду, які права вона собі приписує?

Можновладці мають пам’ятати, що вони видимі для звичайних громадян. Не варто створювати враження (з допомогою технократів чи інших подібних спеціалістів) про бездоганну діяльність, бо нічого тривкого не можна збудувати на хитких основах.

Дуже часто чуємо питання: що і як нам робити, аби будувати солідну державу? На це питання так само часто чуємо таку відповідь: треба здійснити ті чи ті реформи, наслідуючи певні національні спільноти. Крім того, звучить ще багато інших порад.

Читайте також: Його любили греко-католики і шанували всі інші конфесії 

Немає сумніву, що нам треба мудро та справедливо організувати наше суспільне життя. Але не достатньо перераховувати способи розв’язання труднощів, хоч би які мудрі та ефективні ці способи були. Кожна людина має конкретно, відповідно до своїх завдань і можливостей, здійснювати те, що справді може запевнити існування держави, якою повинна бути наша рідна Україна.

Нашим прагненням – а не просто мрією – повинно бути те, щоб усі ми, як добре виховані сини й дочки свого народу, здійснювали свої життєві завдання, вкладали свою частку в розбудову загального блага послідовними, справді богобоязливими зусиллями. У цьому нам, Боже, допоможи!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!