Наскільки шкідливо готувати чи гріти овочі в мікрохвильовці. Роз'яснення МОЗ

5274 0
Уляна Супрун пише, що менше їжа піддається нагріванню, то більше поживних речовин вона зберігає.
ілюстративне фото: Українська правда

ілюстративне фото: Українська правда

Готувати овочі в мікрохвильовці, попри поширений міф, не шкідливо. Про це на своїй сторінці у Facebook пише в. о. міністерки охорони здоров’я Уляна Супрун.

За її словами, багато корисних речовин руйнуються під час теплового впливу. Найбільш теплочутливими є водорозчинні вітаміни, такі як фолієва кислота, вітаміни В і С, які є в овочах. Саме тому важливо зважати на їхній спосіб приготування.

Наприклад, найбільш ефективним методом для збереження вітаміну С виявилось пароваріння — руйнувалась лише десята частина. Під час готування в мікрохвильовці — приблизно чверть, найбільше внаслідок варіння — майже половина. В інших випадках також було підтверджено, що готування в мікрохвильовці краще зберігає водорозчинні вітаміни. До прикладу, у шпинаті зберігається більше фолієвої кислоти під час готування в мікрохвильовці, аніж просто на плиті.

Коли йдеться про овочі, додавання води під час готування може значно прискорити втрату поживних речовин. Наприклад, броколі, приготована в мікрохвильовці у воді, втрачає велику кількість антиоксидантів (від 74% до 97%). Водночас це впливає і на смакові якості. Готування на пару чи з малою кількістю води, навпаки, зберігає поживні речовини. У деяких випадках готування не лише зберігає, а й сприяє кращому засвоєнню поживних речовин, — лікопену в помідорах та каротиноїдів у моркві.

Читайте також: Чому корисно їсти яблука. Пояснює МОЗ

У цілому працює правило — що менше їжа піддається нагріванню, то більше поживних речовин вона зберігає, пише Уляна Супрун. Мікрохвильова піч також краща за варіння тим, що вітаміни не виварюються у воду, а саме приготування займає менше часу, що також сприяє їхньому збереженню.

Натомість під час готування або розігрівання їжі в пластиковому посуді в мікрохвильовці деякі шкідливі хімічні речовини можуть потрапляти в їжу під час нагрівання, наприклад, фталати і бісфенол-А (BPA). Ці речовини пов‘язують з безпліддям, ожирінням, діабетом і репродуктивними проблемами.

Коли готуєте чи розігріваєте їжу в мікрохвильовій печі, Уляна Супрун радить:

  • використовувати скляний чи керамічний посуд
  • використовувати лише той пластиковий посуд, який для цього призначений (він має відповідне маркування)
  • не варто користуватися пошкодженим пластиковим посудом (подряпаним чи тріснутим)
  • не нагрівати і не зберігати продукти в пластикових контейнерах, які для цього не призначені.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!