Як Україну учора атакували ракетами та чому у Львові не лікують дерева. Підсумки доби

1057 0
Нині 24 листопада та 274 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Денис Монастирський, Фейсбук

Фото: Денис Монастирський, Фейсбук

Повітряна тривога – Наслідки ракетного удару. Сигнал небезпеки пролунав 13:11, відбій – 15:16, пуски здійснені із 10 літаків-ракетоносців Ту-95мс з районів Волгодонська Ростовської області та Каспійського моря, а також із двох малих ракетних катерів з акваторії Чорного моря».

Загалом, за даними Повітряних сил, ворог випустив близько 70 крилатих ракет Х-101/Х-555, «Калібр». 51 ракету знищено силами та засобами протиповітряної оборони. Крім того, на півдні країни знищено п’ять ударних безпілотних літальних апаратів типу «Ланцет».

У Львівській області зафіксували два ракетних удари по електропідстанції. Яворівський, Львівський та Червоноградський райони залишилися без електроенергії.

«Через ракетний удар по енергетичному об’єкті в області застосовують екстрені відключення електроенергії. Графіки планових відключень не діють», – написав голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Загалом, у всіх регіонах України з 14:45 і протягом доби застосовуватимуть аварійні відключення.

Унаслідок ракетних ударів росіяни влучили по 16 об’єктах. Відомо про 10 загиблих і 36 поранених.

Лише внаслідок влучання в будинок у Вишгороді Київської області п'ятеро людей загинули, ще 27 – травмовано. Також зафіксовано руйнування приватного будинку в Фастівському районі, постраждалих немає.

Станом на 21:30 у Львові відновили подачу електроенергії, проте у місті діють планові відключення світла. «Львів вже зі світлом. Але у місті є планові відключення, тож деякі будинки можуть бути без електрики. Також відновили подачу води та тепла. Всі міські служби працюють», – написав мер Львова Андрій Садовий.

На цю ж тему: Садовий сказав, як нині працюватимуть школи і садки Львова. Все буде у звичному режимі.

А також: Як у четвер працюватимуть навчальні заклади у Києві та області. «Школи працюватимуть у змішаному форматі: школярі зможуть продовжити навчання як офлайн, так і онлайн. Садочки працюватимуть в очному режимі. Батьки самостійно прийматимуть рішення про те, чи вести дитину до навчального закладу, чи залишити вдома», – зазначив мер столиці Віталій Кличко.

Читайте також: Молдова викликала посла росії через відключення світла. Через вибухи в Україні без електроенергії вся країна, включаючи Кишинів.

Ситуація на фронті: За висновками аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), Кремль створює інформаційні передумови для нападу під чужим прапором у Бєлгородській області, намагаючись відновити громадську підтримку війни в Україні.

При цьому кремлівські пропагандисти почали висувати гіпотези про те, що українські війська прагнуть вторгнутися в Бєлгородську область, а інші російські джерела зазначили, що окупантам необхідно відновити контроль над Куп’янськом Харківської області, щоб мінімізувати загрозу нападу з боку України.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки окупантів на Андріївку, Бахмут, Кліщіївку, Красногорівку, Мар’їнку, Озарянівку, Опитне та Яковлівку Донецької області.

В АР Крим ведуться роботи з виготовлення залізобетонних конструкцій, які потім вивозять до Армянська.

Медперсоналу лікарень Горлівки окупанти наказали вилучати документи загиблих найманців пвк «вагнер», не проводити судмедекспертизу тіл та пакувати їх у мішки для транспортування. Пункт призначення невідомий.

На цю ж тему: З російського полону звільнили ще 36 українців. Серед звільнених – хлопці, які захищали Маріуполь, були на «Азовсталі», а також нацгвардійці, що були взяті у полон на ЧАЕС у перші дні вторгнення.

Акцент дня: Львів втратив багато дерев, які можна було вилікувати. Розмова з арбористом. Дубу, що росте на вулиці Шептицьких у Львові, – 280 років. Частина дерева вже мертва, проте його ще можна врятувати, запевняє арборист. Як у Львові лікують одне з найстаріших дерев, чому чимало їх зрізують і навіщо нам берегти залишки пралісу в місті, з'ясувало Tvoemisto.tv.

Цитата дня: «Через нерозуміння роботи з деревами у Львові знищено до 30% унікальних рослин. Тобто більш ніж 500 дерев. Може, й більше, бо зрізують щодня. Узяти хоча б парк «Горіховий гай». Нещодавно гуляв там і помітив, що для вирубування позначено багато дерев. Люди здебільшого не розуміють, як доглядати дерева. Більшість із них можна було б зберегти».

Ключові події:

1. Папа Франциск порівняв війну росії в Україні з Голодомором. «Пам’ятаймо про багатостраждальну Україну. Цієї суботи припадає річниця жахливого Голодомору-геноциду, масового вбивства голодом у 1932-1933 роках, штучно спровокованого Сталіном. Молімося за жертв цього геноциду, і молімося за численних українців, дітей і жінок, похилих віком, малят, які сьогодні зазнають мучеництва агресії», – сказав у своєму зверненні Понтифік;

2. Європарламент визнав росію державою-спонсором тероризму. У документі зазначається, що рф здійснює «невибіркові атаки на житлові райони та цивільну інфраструктуру» в Україні, в результаті чого загинули тисячі людей. На окупованих територіях агресори проводять «страти без суду і слідства, здійснюють викрадення, сексуальне насильство, катування та інші звірства», додається в резолюції;

3. США виділять Україні 400 млн доларів військової допомоги. В пакет допомоги увійшли боєприпаси для NASAMS та HIMARS, високошвидкісні протирадіаційні ракети (HARM), понад 20 млн боєприпасів до стрілецької зброї та понад 200 генераторів;

4. Митниця пояснила правила ввезення генераторів. Це відбуватиметься шляхом декларування митному органу без сплати платежів;

5. На Львівщині від менінгококу померла однорічна дитина. Як вберегтися. Загалом у області цьогоріч підтвердили 12 випадків цієї інфекції. Серед них – чотири летальні;

Погода у Львові: Синоптики попереджають про крижаний дощ у Львові. Слід бути обережними через туман.

Слава Україні! Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!