Наступ з боку Білорусі вкрай малоімовірний, – американські аналітики

1390 0
Водночас білоруська моніторингова група повідомляє, що військові риють окопи вздовж кордонів з Україною, Польщею та Литвою.

Експерти американського Інституту дослідження війни вважають, що наступ на Україну з боку Білорусі на сьогоднішньому етапі війни є вкрай малоімовірним. Аналітик Джордж Баррос, який щодня вивчає дані та стежить за ходом війни в Україні, для цього є щонайменше дві причини. Про це пише «Голос Америки».

«По-перше, збройні сили Білорусі не є боєздатною силою. Ми оцінюємо, що підрозділи Білорусі мають низьку готовність, низьку боєздатність, і не мають реального бойового досвіду», – пояснює експерт.

Читайте також: Лукашенко припускає, що Білорусь може воювати за Західну Україну

За його словами, у Збройних силах Білорусі загалом є шість бригад, кожна з яких в теорії може сформувати дві батальйонні тактичні групи. Відтак, з 12 такими групами оборона Києва швидко би впоралася.  

Друга причина, на думку аналітика, полягає в тому, що Олександру Лукашенку потрібні ці сили, щоб залишатися в Білорусі та мати можливість захистити свій режим.

«Якби ці підрозділи були безглуздо знищені в бою, це було б дуже погано для внутрішньої стабільності самого Лукашенка. Тому ми оцінюємо, що вступ Білорусі у війну (в Україні - ред.) дуже і дуже малоймовірний, особливо зараз», – каже Джордж Баррос.

Крім того, в Інституті дослідження війни не вважають, що розгорнутих у Білорусі російських сил буде достатньо для наступу на захід України чи Київ.

«Якби ми щось побачили, то ключовими елементами для цього б стала суттєва передислокація значної кількості бойових сил, хороших підрозділів росії, а саме - десантних військ, першої танкової армії. Але ці частини зараз задіяні в іншому місці. І, чесно кажучи, я думаю, що російську армію зараз достатньо розбили, то ж вона не здатна навіть спробувати зробити це знову», – зауважує Джордж Баррос.

Також експерти наразі не бачать загрози відновлення наземного наступу росії на Чернігівську та Сумську області. Так, поблизу кордону є підрозділи рф, які не дозволяють українським підрозділам у цих регіонах передислокуватися на важливіші та гарячіші місця на Сході.

Читайте також: Лукашенко може віддати наказ, але Білорусь – окупована, – білоруський опозиціонер про можливе вторгнення

Росіяни щодня ведуть непрямий артилерійський вогонь та обстріли, але метою цих атак не є досягнення будь-яких територіальних чи політичних цілей, додає Джордж Баррос. На його думку, росія це робить для того, щоб закріпити українські сили на тих позиціях і не дозволити їм переміститись на інші напрямки.

Водночас, Білорусь оголосила про розміщення сил спеціальних операцій вздовж кордону з Україною, а також протиповітряних сил, артилерії та ракетних підрозділів на тренувальних базах на заході країни. Як повідомляє моніторингова група «Беларускі Гаюн», білоруські військові риють окопи поблизу кордонів з Україною, Польщею та Литвою. Крім того, на прикордонних територіях Білорусь оновила дислокацію блокпостів, також відбулися оновлення і з фортифікаційними спорудами.  

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що навчання збройних сил у білорусі продовжили щонайменше до 25 червня. Також 15 червня президент України Володимир Зеленський зібрав засідання ставки головнокомандувача щодо можливої загрози нового вторгнення з боку білорусі, на якому доручив провести перевірку готовності у чотирьох областях. У яких саме областях проведуть перевірку, не уточнили, однак зазначимо, що з білоруссю межують 5 областей України: Чернігівська, Київська, Житомирська, Рівненська та Волинська.

Згодом секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що на території Білорусі на сьогодні не сконцентровано такої кількості військ, щоб повторити наступ 24 лютого.

Tvoemisto.tv поспілкувалося з білоруським опозиціонером, координатором «Білоруського кризового центру» у Львові Олексієм Францкевичем, який пояснив, чи можливе військове вторгнення білорусі в Україну та відкриття нового фронту російсько-української війни, а також що означають маневри російсько-білоруських військ. 

Раніше самопроголошений президент Республіки Білорусь Аляксандр Лукашенко припускав, що військам його країни, можливо, доведеться воювати за Західну Україну, щоб її «не відтягнув Захід».



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!