Політична реклама

Наступного року бензин може зрости в ціні до 15 грн - експерт

1107 0
За найгіршими прогнозами, ціна на бензин в Україні зросте до 15 грн за літр наступного року. Про це заявив директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн в ефірі "Ера ФМ".

"Наступного року все залежатиме від рішень держави. Зокрема, йдеться про те, яким буде податок на паливо. На сьогодні 30% вартості бензину або дизпалива формують акцизні податки та ПДВ. Вже оголошена ініціатива Міністерства інфраструктури про підвищення податку на окремі марки дизельного палива в два-три рази. По бензину є ініціатива збільшити акцизний бір на 10 або 20 євро за тонну. Це може дати імпульс цінового зростання дизпалива в районі близько 60-70 копійок на літрі, бензину - 20 копійок", - сказав він.

"Найважливішим чинником, який може вплинути на ціну, буде рішення про введення імпортного мита. Якщо це рішення буде прийнято в грудні, тоді ми повинні додавати близько 1,3 гривні до бензину і близько 80 копійок до дизельного палива. Така сума може з`явитися знову ж таки з легкої руки держави", - додав експерт.

"Третій фактор, дуже неприємний, за яким ми сьогодні всі стежимо як споживачі - це валютний курс. Оскільки нафтопродукти - це повністю імпортований товар, то він закуповується за долари. Не будемо забігати наперед, будемо сподіватися, що все буде стабільно, але навіть без фактора девальвації, державі доведеться прийняти дуже серйозні рішення", - підкреслив Куюн.

"За нашими оцінками, за найбільш песимістичного сценарію, коли буде і високий акциз, і введене мито, дизельне паливо впевнено подолає позначку 1 євро за літр, бензин впритул наблизиться до 15 гривень за літр. Ці цифри, думаю, несумісні з купівельною спроможністю українців", - зазначив він, додавши, що розрахунок проведений за ціни нафти $ 110 за барель.

Джерело: "Львівський портал"

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!