Наступного року Україна потребуватиме до 4 млрд доларів допомоги щомісяця, – МВФ

699 0
Бюджетний дефіцит в Україні «залишатиметься дуже великим», відображаючи вплив війни на економіку.
Фото: Українська правда

Фото: Українська правда

Потреби українського уряду у зовнішній фінансовій допомозі у 2023 році становитимуть від 3 до 4 млрд доларів щомісяця. Про це заявила директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва.

Джерело: Укрінформ

Георгієва, зокрема, зазначила, що, незважаючи на те, що українська влада «виконала вражаючу роботу» зі стабілізації економічної ситуації в країні в умовах повномасштабного російського вторгнення, потреби українського уряду у зовнішньому фінансуванні у найближчій перспективі залишатимуться дуже великими.

«Незважаючи на цей важливий прогрес, потреби України у фінансуванні залишаться дуже великими у 2023 році. Це вимагає дій з боку влади, але, що важливо, також і міжнародної спільноти. Потреба у зовнішньому фінансуванні залишатиметься великою, поки триватиме війна. Наразі ми вважаємо, що у 2023 році потреби у фінансуванні становитимуть близько 3-4 млрд дол США на місяць», – сказала вона.

Читайте також: Що потрібно сьогодні для нашої перемоги. Перелік волонтерських збірок

Очільниця МВФ підкреслила, що бюджетний дефіцит в Україні «залишатиметься дуже великим», відображаючи вплив війни на економіку. Крім того, зазначила вона, додаткові ресурси знадобляться для базових соціальних послуг, ремонту критичної інфраструктури та імпорту енергоресурсів ще до того, як реконструкція країни «почнеться серйозно».

«Ми всі маємо усвідомлювати можливість того, що соціальні та інфраструктурні вимоги можуть висунути потреби у фінансуванні за межами вказаного діапазону, залежно від розвитку війни», – додала вона.

Нагадаємо, за останню добу чимало країн оголосили про нові пакети допомоги для України. Йдеться про виділення коштів, надання артилерійських снарядів, зимового одягу, сучасних системи ППО тощо. Також сьогодні Україна вже отримала 1,3 мільярда доларів додаткового екстреного фінансування Міжнародного валютного фонду. 

Софіко Векуа

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!