Нацбанк купив рекордну суму доларів. Чому це погано та як вплине на ринок нерухомості у Львові

11826 1
Учора Національний банк закупив 700 млн доларів.
Фото: nypost.com

Фото: nypost.com

Нацбанк учора придбав 700 млн доларів та встановив річний рекорд. Про це повідомили в НБУ.

«Враховуючи ризики надмірних коливань гривні у бік зміцнення і обмежені можливості ринку для самозбалансування, Нацбанк оголосив аукціон на купівлю валюти обсягом до 1 млрд доларів. Водночас за підсумками дня чиста купівля валюти – 700 млн доларів, оскільки після завершення аукціону НБУ також провів інтервенцію за єдиним курсом через функціонал Matching. Такі обсяги купівлі валюти за один день є рекордом цього року», – йдеться у повідомленні.

Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv викладач Національного університету Львівська політехніка, доктор економічних наук Ростислав Слав’юк, Нацбанку потрібно було купувати валюту періодично та рівномірно, бо той курс співвідношення гривні до іноземної валюти, що є зараз, небезпечний і може призвести до внутрішнього дефолту.

«Процедура роботи Нацбанку в основному зводиться до того, щоби була фінансова і соціальна стабільність для України. Елементом цієї стабільності є грошова система. Нацбанк може продати валюту, а може купити. Якщо він валюту купує, то таким чином зменшує її пропозицію на ринку. Він може, приміром, мільярд доларів купити, тим самим збільшити цінність долара, бо його стає менше. Така процедура є звичною», – каже він.

Найбільше страждають експортери

Усі експортери, хто продає чи надає послуги за кордоном, каже Ростислав Слав’юк, отримують гривневої виручки менше. Однак саме вони заробляють для країни гроші, оскільки платять податки.

«Зараз вони в стані легкого шоку – є ж різниця, що привезти, умовно кажучи, додому мільйон доларів, а тобто 27 мільйонів гривень, а що 23 мільйони. Не розумію, чому в цьому році Нацбанк дуже в’яло виходив на міжбанківські торги. Перед новим роком лише спробував щось виправити. Так, хтось скажеш що це добре, бо ми дешевше купуємо валюту, однак це не добре для бюджету – економіка заходить в глухий кут, експортер не приносить виручки, у бюджет не надходять кошти від податків тощо», – наголошує він.

Нацбанк, на думку економіста, мав би завжди рівномірно викупляти валюту. Якщо не буде гнучкої політики банку, то після різкого стрибка він не врятує. Потрібно готуватися, купувати валюту поступово, інакше наступного року частина експортерів перестане продавати.

Що буде, якщо курс долара впаде ще?

За словами Ростислава Слав’юка, Україна наближається до рівня неплатоспроможності. Якщо до нового року долар впаде до 20, то в нас з бюджету перестануть виплачувати соціальні виплати різного роду, не вистачатиме коштів на лікарні, школи, армії, бо не буде надходжень до бюджету. Якщо курс гривні ще зросте, то економіст прогнозує переддефолтний стан в країні.

«Зараз цю ситуацію Нацбанку треба врегульовувати, інакше, якщо гривня дедалі ставатиме дорожчою, то в наступному році нас чекає велика біда. Заборгованості вже з цього року перейдуть до наступного. Наступний крок – це буде сповільнення економічного зростання, а далі – різке зростання курсу долара», – розповідає Ростислав Славю’к.

Хтось скаже, що гривня стала стабільною, але насправді, додає економіст, це – загроза неплатоспроможності для фірм, які експортують, для держави, яка бере податки, для місцевих органів, які не зберуть податки, для фірм, які не виплатять зарплати. Так, в наступний рік українці зайдуть з серйозними прогалинами в бюджеті.

Що з ринком нерухомості?

Ринок нерухомості «живе» в доларовому еквіваленті, усе рахують в доларах.

«Сьогодні забудовник здає житло і ціна квадратного метра, умовно кажучи, тисячу доларів, тобто була 25 тисяч гривень, а тепер, коли долар впав, то між забудовником і замовником виникає колізія – долар став 23. Виходить платити можна менше. Так, будівельні компанії несуть збитки. Угоди можуть зриватися, можуть зменшуватися обсяги зведеного житла тощо», – зазначає він.

Як ринок житла поведе себе тут – невідомо, продовжує Ростислав Слав'юк, тому що в США з цього ринку почалася криза у 2008 році.

На завершення Ростислав Слав’юк додає, що між Національним банком, Міністерством фінансів та Кабінетом міністрів є якась суперечка. Не виключено, за його словами, що з наступного місяця будуть звільняти низку посадовців, звинувачуючи в непрофесійності, бо ті не змогли забезпечити фінансової рівноваги.

Ольга Коваль


Читайте також:
27 Грудня, 2019 20:58
Експерт Якщо запрошуєте когось щось коментува, то хоча б перевіряйте, що він говорить! Цікаво в якому ВУЗі такі "професіонали" працюють?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!