Нацбанк підвищив облікову ставку з 10% до 25%. Що це означає

1436 0
НБУ очікує, що підвищення до 25% буде достатнім для послаблення тиску на валютному ринку та стабілізації інфляційних очікувань.
фото: ua.korrespondent.net

фото: ua.korrespondent.net

Національний банк вперше від початку повномасштабного вторгнення Росії змінив облікову ставку та ухвалив рішення підвищити її від 10% до 25%. Про це на брифінгу повідомив голова НБУ Кирило Шевченко.

«Розглянувши кілька сценаріїв, Національний банк вирішив підвищити облікову ставку одразу на 15 в. п. до 25%», – каже він. Водночас, за оцінкою Нацбанку, незначне підвищення ключової ставки не мало б значного впливу на фінансово-економічну систему через обмежену дієвість механізму монетарної трансмісії під час війни.

Читайте також: Нацбанк хоче скасувати валютні обмеження для бізнесу, але за однієї умови

Як повідомляє Економічна правда, Національний банк очікує, що підвищення до 25% буде достатнім для послаблення тиску на валютному ринку та стабілізації інфляційних очікувань, що в перспективі створить передумови для переходу до циклу зниження облікової ставки. Крім того, із 3 червня ставка для кредитів рефінансування дорівнюватиме обліковій ставці плюс 2 в. п., а для депозитних сертифікатів – ставці мінус 2 в. п.

«Національний банк очікує, що уряд та банки адекватно відреагують на зміну облікової ставки відповідним підвищенням ставок за облігації внутрішніх державних позик та депозитами. Належна реакція ринкових ставок на рішення щодо облікової ставки збільшить привабливість гривневих активів, у тому числі ОВДП, що убезпечить заощадження та доходи громадян від інфляції», – цитує регулятора ЕП.

У НБУ вважають, що установлення ринкових ставок за ОВДП також сприятиме зростанню попиту на них і зменшить потребу емісійного фінансування Нацбанком. Збільшення привабливості гривневих заощаджень сприятиме зменшенню попиту на валютному ринку, що дасть змогу уникнути наступного накопичення дисбалансів, знизити тиск на міжнародні резерви та поступово вирішити проблему множинності валютних курсів. 

Читайте також: Нацбанк ввів в обіг нові монети шестигранної форми. Фото

Регулятор також наголосив, що також повернути податки на імпорт, адже це забезпечить додаткові надходження до бюджету, посилить стимули для внутрішнього виробника та послабить тиск на міжнародні резерви.

Нагадаємо, що Національний банк востаннє ухвалив рішення підняти облікову ставки на 1 в.п. до 10% 20 січня. Загалом максимальна облікова ставка в Україні становила 30% (березень – серпень 2015), а мінімальна 6% (червень 2020 – березень 2021).

Для довідки

Облікова ставка – один із основних інструментів, за допомогою якого Національний банк України встановлює для банків та інших суб’єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених і розміщених грошових коштів на відповідний період.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!