Нацбанк планує врегулювати роботу колекторів і навчити їх правил етичної поведінки

5859 0
Нацбанк за місяць отримав 535 звернень громадян, що стосуються дій колекторських компаній.
фото: shieldlaw.com.ua

фото: shieldlaw.com.ua

Національний банк планує створити реєстр колекторських компаній і оновити підходи до регулювання роботи цього бізнесу в Україні. Про це повідомляє пресслужба НБК з посиланням на першу заступниця голови Катерину Рожкову.

За її словами, є певна неврегульованість у законодавстві самої суті і правил колекторської роботи. Нацбанк за місяць отримав 535 звернень громадян, що стосуються дій колекторських компаній. За підсумками розгляду звернень встановили випадки грубого порушення колекторами вимог законодавства. Так, наразі готують проєкт закону, який врегулює діяльність колекторських компаній.

Читайте також: Як світова криза може вплинути на економіку України

«У цьому проєкті закону для колекторської компанії з'явиться вимога щодо дотримання нею правил етичної поведінки з боржником... У разі порушення колектором правил етичної поведінки будуть передбачені заходи впливу і санкції, в тому числі виключення з Реєстру колекторських компаній», – каже вона.

Поява Реєстру колекторських компаній, на думку Рожкової, стане однією з ключових запланованих змін для ринку. У ньому систематизують перелік установ, які можуть виконувати колекторську діяльність, а виключення з Реєстру означатиме заборону банкам і фінансовим компаніям укладати договори з тією установою.

Водночас власникам і керівникам такої компанії можуть заборонити займатися колекторською діяльністю протягом року.

Читайте також: Чому у Львові щодня коливається курс валют. Пояснення НБУ

Національний банк, окрім цього, встановить додаткові вимоги щодо етичної поведінки по відношенню до боржника для кредиторів, Також опишуть підходи до взаємодії колекторських компаній з боржниками.

Уже найближчим часом НБУ планує розробити методичні рекомендації з етичного поводження під час виконання колекторської діяльності.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!