Банки виправлять технічні недоліки, щоб обслуговувати власників ID-паспортів

3303 0
У Нацбанку зазначають, що ID-картка жодним чином не обмежує можливості українців щодо користування банківськими послугами.
фото: ukurier.gov.ua

фото: ukurier.gov.ua

Банки України здійснюють обслуговування громадян за паспортом або іншим документом, що посвідчує особу. При цьому, новий зразок паспорту у формі картки, що містить безконтактний електронний носій (ID-картка) використовується в Україні на рівні з попереднім зразком паспорту громадянина України у формі книжечки, що видавався громадянам раніше, йдеться на сайті НБУ.

Наразі банки мають доопрацювати свої програмно-технічні комплекси та ознайомити свій персонал зокрема з новаціями щодо використання клієнтами ІD-картки, яка є паспортом громадянина України згідно з українським законодавством.

У Нацбанку стверджують, що усі незручності, що могли виникнути у початковий період використання ID-карток під час банківського обслуговування, мають тимчасовий характер.

Читайте також: Усе, що треба знати про ID-паспорти у Львові. Питання та відповіді. Оновлено

• У громадян України, як і раніше, для надання банківських послуг (відкриття рахунку, отримання споживчого кредиту тощо) банком може вимагатись пред'явлення таких документів:

- паспорта ("класичний" паспорт або ID-картка) або інший документ, що посвідчує особу;

- ідентифікаційного коду (реєстраційний номер облікової картки платника податків).

У певних випадках, банк може попросити громадянина надати ідентифікаційний код та довідку про реєстрацію місця проживання у паперовому вигляді.

• Банки у разі пред’явлення громадянином ID-картки, зокрема:

- ідентифікують та верифікують особу на підставі ID-картки (у громадян, які отримали ID-картку до листопада 2016 року можуть вимагати додатково пред’явити ідентифікаційний код);

- встановлюють місце проживання або перебування особи на підставі:

1. інформації зчитаної спеціальним пристроєм з електронного чипа ID-картки;

2. інформації, одержаної від громадянина та засвідченої його власним підписом (а саме, із заповненої громадянином анкети-опитувальника);

3. довідки про реєстрацію місця проживання особи, яка видається з новою ID-карткою (на вимогу самої особи)

Додамо, раніше Держміграційна служба зазначала, що банки порушують законодавство. Фінустанови не приймають клієнтів з ID-картками замість паспорта. Банкіри апелюють – вони технічно ще не готові до цифрових паспортів. Українці скаржилися органам, які опікуються випуском ID-карток та обміном на них стандартних паспортів. Державна міграційна служба України, відповідно до скарг, звернулася до Національного банку України, повідомляло видання НВ.

Опублікувала Марічка Мишок


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!