Нацбанк випустить пам'ятну монету, присвячену львів’янину Василю Сліпаку

1268 0
Монету на честь Героя України Василя Сліпака випустять 21 червня, зараз її можна замовити онлайн.
Фото: НБУ

Фото: НБУ

Нацбанк України 21 червня випустить в обіг монету на честь Героя України Василя Сліпака, який загинув від кулі снайпера на Донеччині, повідомляє НБУ.

Читайте також: Львівська журналістка написала книгу спогадів про героя Василя Сліпака

Хоч монета в обіг входить у другій половині червня, уже зараз її можна замовити онлайн.

На аверсі монети вгорі розміщений малий державний герб України, праворуч від якого напис Україна (півколом). У центрі на дзеркальному тлі – портрет Василя Сліпака, праворуч від нього – нотний рядок. Номінал монети – 2 із графічним символом гривні, рік карбування монети – 2021 і логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України. Ліворуч є напис: Василь Сліпак «Міф» (унизу півколом).

На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено соловейка на стволі автомата та стилізовані гілки дерев (угорі та внизу).

Читайте також: Фото дня: Львів попрощався з Василем Сліпаком

Відомо, що монету випустять тиражем 35 тисяч штук.

Як зазначив на своїй сторінці у Фейсбуці автор зображення – художник Андрій Ярмоленко, він «уникнув дат народження і смерті, бо легенди не вмирають».

«Це наша легенда, яку ми маємо пам’ятати і розказувати всім наступним поколінням. Ця особа співставна з Гераклом та Орфеєм в одному лиці, навіть ще крутіша – бо Василь існував точно, і ми його сучасники», – наголосив Андрій Ярмоленко.

Довідково

Василь Сліпак з 2015 р. воював на Донбасі, загинув 29 червня 2016 рю біля селища Луганське на Донеччині. Був вихованцем Львівської хорової капели «Дударик», також закінчив Львівську консерваторію (зараз – Музична академія ім. М. Лисенка) у 1997 році. Після завершення навчання його запросили до Паризької опери.  Сліпак був кулеметником. На передовій його знали як бійця «Міфа», тобто «Мефістофеля». Герой України, кавалер орденів «Золота Зірка», «За мужність» І ступеня, лицар свободи, волонтер.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!