Нацбанк випустив пам’ятну монету до Дня соборності

2551 0
Монету введуть в обіг 17 січня.
фото: ridna.ua

фото: ridna.ua

До 100-річчя проголошення Акта Злуки Національний банк України випустив пам’ятну монетну з нейзильберу номіналом 5 гривень. Про це ідеться на сайті НБУ. Тираж монети становить 40 тисяч.

На аверсі монети зображений малий Державний Герб України, під яким напис Україна; у центрі на дзеркальному тлі – шрифтова композиція з абревіатур УНР/ЗУНР, літери яких декоровані характерними орнаментами; унизу на матовому тлі – номінал 5 гривень, по боках від якого – стилізований рослинний орнамент, рік карбування монети 2019 (унизу), логотип Банкнотно-монетного двору НБУ.

Читайте також: Українці зможуть купувати валюту онлайн

На реверсі монети на дзеркальному тлі розміщено фрагмент Акта Злуки: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська народна республіка (Галичина, Буковина і угорська Україна) – і Наддніпрянська велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України». Ліворуч і праворуч від напису розміщені медальйони із зображеннями символів земель: лева – Західної України (ліворуч) та Архангела Михаїла – центральної України (праворуч), від яких угору йде стилізований рослинний орнамент у вигляді лаврових галузок, унизу напис півколом 100 років Акту злуки.

Монету введуть в обіг 17 січня.

Тим часом в Інституті національної пам’яті повідомили, що підготували інформаційні матеріали до Дня соборності, з якими можна ознайомитись на сайті ІНП.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!