Нацбанк змінює регулювання ринку електронних грошей. Про що йдеться

1941 0
Тепер використання електронних грошей має бути прозорішим, а користувачі електронних грошей – більш захищеними.
фото: ua.korrespondent.net

фото: ua.korrespondent.net

Національний банк України осучаснив регулювання ринку електронних грошей та гармонізував його із законодавством України та Європейського Союзу в сфері здійснення фінансового моніторингу. Так, за словами голови НБУ Олексія Шабана, тепер використання електронних грошей буде прозорішим, а користувачі електронних грошей – поінформованими та захищеними. Про це повідомляє пресслужба Нацбанку. 

Серед найважливіших змін, передбачених новими правилами регулювання, такі:

Необхідність ідентифікації користувачів електронних грошей

Банки повинні будуть проводити заходи з перевірки користувачів електронних грошей, у тому числі їх ідентифікацію та верифікацію, як і під час відкриття рахунків. Йдеться про клієнтів, які відкривають електронні гаманці, щоб виконувати різні операції: купувати товари, платити за послуги тощо.

Читайте також: На час карантину українцям дозволили не платити за іпотеку

Крім того, перекази з використанням електронних грошей мають супроводжуватися інформацією про платника та отримувача.

Ідентифікацію та верифікацію нових клієнтів – користувачів електронних грошей – фінансові установи повинні проводити ще з 28 квітня 2020 року, тобто з дати набрання чинності Законом про фінмоніторинг.  Тих клієнтів, що вже мали відкриті електронні гаманці станом на 28 квітня 2020 року, банки повинні будуть ідентифікувати та верифікувати під час планового оновлення або уточнення інформації.

Установлення нових лімітів для операцій з електронними грошима

Для ідентифікованих та верифікованих у повному обсязі користувачів електронних гаманців Національний банк скасовує обмеження, встановлені раніше щодо сум електронних грошей, на які можуть робити розрахунки та перекази.

На поповнюваному електронному гаманці може зберігатися максимальна сума в розмірі 400 000 грн; на непоповнюваному – 5 000 грн.

Для довідки

Відповідно до законодавства України, електронні гроші – одиниці вартості, які зберігаються на електронному пристрої, приймаються як засіб платежу іншими особами, ніж особа, яка їх випускає, і є грошовим зобов'язанням цієї особи, що виконується в готівковій або безготівковій формі.

Випуск електронних грошей в Україні може проводити виключно банк, який і бере на себе зобов'язання з їх погашення в обмін на готівкові або безготівкові кошти.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!