В Україні хочуть припинити карбувати більшість монет

2883 0
В НБУ планують припинити карбування монет номіналом в 1, 2, 5, 25 копійок, але при цьому хочуть залишити їх в обігу.

Національний банк України розглядає можливість оптимізації обігу монет дрібних номіналів та пропонує запровадити в Україні механізм заокруглення загальних сум розрахунків за товари, роботи чи послуги. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

«Монети дрібних номіналів (1 – 5 коп.) майже припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги. Вони не повною мірою забезпечують функцію обігу, тобто фактично припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги. Водночас вартість виготовлення таких монет перевищує їх номінальну вартість. Разом із тим, монети дрібних номіналів майже не повертаються з обігу до банківської системи», – пояснюють свої наміри в НБУ.

Оскільки це рішення є важливим для суспільства, Національний банк запрошує громадськість до його обговорення. Усі пропозиції та зауваження стосовно проекту Постанови Правління Національного банку України "Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів" приймаються до 18 грудня цього року на поштову або електронну адресу Національного банку України (Поштова адреса: 04070, м. Київ, площа Контрактова, буд. 2-А. Електронна адреса: 11emis@u0h0).

Постанова, яку планують ухвалити в НБУ, передбачає зупинку карбування дрібних монет. При цьому, всі вони мають залишитись в обігу серед населення та продовжуватимуть виконувати функцію засобу платежу. Окрім того, за умови прийняття постанови, продавцям необхідно буде за прописаними правилами заокруглювати суми в чеках в сторону зменшення чи збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

інфографіка НБУ

«Запровадження правил заокруглення не матиме жодного впливу на інфляцію як прямо, так і опосередковано, оскільки йдеться про правила заокруглення всіх товарів у чеку, а не про ціни індивідуальних товарів. З огляду на це, прямого впливу на показники інфляції запропоноване рішення не спричинить. Це також підтверджує досвід таких країн як Данія, Швеція, Норвегія, Угорщина та Чехія», – пояснюють в НБУ.

Читайте також: В Україні випустили пам’ятну монету зі змією на аверсі

«Наприклад, якщо купувати ¼ частину хліба вартістю 3.14 грн., то покупка буде заокруглена до 3.10 грн. у бік покупця. Аналогічно 1 пляшка мінеральної води вартістю 8.14 грн. буде заокруглена до 8.10 грн. в бік покупця, 1 літр молока вартістю 17.69 грн. − до 17.70 грн. в бік продавця, ½ батона вартістю 4.36 грн. − до 4.40 грн. в бік продавця. Однак 1 пачка масла "Селянське" вартістю 32.30 грн. не підлягає заокругленню», – додають в прес-службі Національного банку.

Опрацювавши відгуки та пропозиції, що надійшли від населення, торговельних закладів, банків, бізнесових кіл та державних установ, Національний банк України розгляне можливість застосування заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги).


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!