В Україні ввели щомісячну абонплату на газ

5122 0
Зміни набудуть чинності вже з 1-го квітня.
Фото: ternopillive.com.ua

Фото: ternopillive.com.ua

Національна комісія, яка регулює сферу енергетики і комунальних послуг, затвердила розмір абонплати за підключення до системи газопостачання, яку незабаром потрібно буде платити щомісяця на підставі потужності лічильника і незалежно від фактичного обсягу споживання.

З 1 квітня ціна на газ для населення буде розділена на дві складові: на ціну газу як товару (4942 гривень/тис. куб. м плюс гранична торговельна націнка газопостачальної компанії 3,2%) і абонплату за підключення до мереж, повідомляє lb.ua.

Читайте також: У Львові зростуть тарифи на водопостачання

Згідно з рішенням Кабміну, таку абонплату встановлено на підставі приєднаної потужності кожного споживача (типу газового лічильника). Також в тариф закладено витрати «Укртрансгазу» на транспортування газу магістральними газопроводами до газорозподільних систем (близько 23% у структурі тарифу).

Читайте також: У березні в Україні подорожчає світло. Нові тарифи

Зараз встановлено остаточну ціну на газ для населення, яка становить 6879 гривень/тис. куб. м з урахуванням усіх витрат на транспортування, податки та торгові націнки.

З метою соціального захисту розмір абонплати для побутових споживачів встановлено значно нижчий, ніж тариф для промислових споживачів, проте зрівняти тарифи планують протягом трьох років.

Опублікував Ярослав Сиваківський

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!