Науковці vs. архітектори. Чому Львівський університет проти паркінгу на площі біля парку Франка

3793 0
Вчена рада Львівського університету вважає, що паркінг хочуть збудувати під готель, натомість архітектори запевняють, що нові паркомісця мають розвантажити центральні вулиці міста.
фото: lvivtour.com.ua

фото: lvivtour.com.ua

У ЛНУ імені Івана Франка знову заговорили про будівництво підземного паркінгу на площі навпроти університету як загрозу для корпусу вишу та навколишніх будинків. 5 липня вчена рада університету зібрала круглий стіл, до якого долучилися архітектори ДП «Містопроект», які розробляли детальний план території, обмежений вулицями Січових Стрільців, Листопадового Чину та Університетською та головний архітектор Львова Юліан Чаплінський. 

Детальний план території розробляли з метою інвестиційного будівництва підземного паркінгу на 350 паркомісць на площі перед головним корпусом університету та реконструкцією самої площі. Втім представники вишу ще у лютому цього року, під час громадських слухань, заявили, що не підтримують ідеї з паркінгом, оскільки це небезпечно з огляду на геологічні дослідження і підземні напірні води, які розташовані на глибині п’яти метрів.

«Ця територія – це глибоко врізана долина річки Полтви, яка до освоєння містом була заболочена і непридатна для забудови. Більшість будинків, які збудовані неподалік площі, мають пошкодження або й зовсім аварійні», – каже завідувач кафедри екологічної та інженерної геології і гідрогеології ЛНУ імені Івана Франка Петро Волошин, який зачитував доповідь і висновки вченої ради щодо паркінгу.

Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський запевняє, що низка європейських міст, на кшталт Відня і Варшави, ще 25 років тому будували в історичному центрі міста підземні паркінги.

«Чи є ці ґрунтові умови у Львові якимись винятково унікальними, порівняно з іншими містами, де є річки, такими як Варшава, які теж забудовували у той самий період, що і Львів? Але там є і метро, і міські електрички, і підземні паркінги», – цікавиться у вченої ради Юліан Чаплінський.

Петро Волошин не зміг відповісти на питання архітектора, чи вивчали представники, науковці вишу європейські приклади. Однак висловив гіпотезу, що у Варшаві підземні об’єкти не захоплюють напірних воду.

Читайте також: Підземний паркінг на Петрушевича коштуватиме місту щонайменше 5 млн євро

Керівник архітектурно-планувальної майстерні №2 ДП ДІПМ «Містопроект» Віталій Дубина каже, що детальний план території наразі ще розробляють, а наступним кроком має стати техніко-економічне обґрунтування.

«Якщо після ТЕО (техніко-економічне обґрунтування – ред.) з’ясуємо, що заглиблення для багаторівневого паркінгу неможливе, тоді буде достатньо одного рівня. Але ми наполягаємо на тому, що будувати паркінг тут треба. Інакше ми не вирішимо транспортної проблеми Львова», – додав Віталій Дубина.

За його словами, з точки зору руху транспорту, на цьому місці паркінг необхідний тому, що за обрахунками ЛКП «Львівавтодор» кількість авто, які паркуються в центральній частині міста становить 7 тисяч.

Читайте також: Став, дитсадок і новобудови. Як може змінитися вулиця Вітовського. Візуалізація

«У нас є багато ділянок, де можна збудувати паркінг, наприклад, біля бібліотеки Стефаника або біля готелю «Дністер», де взагалі під землею 20 метрів піску. Забрав пісок – і будуй паркінг», – долучився до обговорення директор ПАТ «Геотехнічний інститут» Михайло Наконечний.

За його словами, у Львові чимало ділянок й для наземних багаторівневих паркінгів. Однак, згідно з новими державними будівельними нормами, які почнуть діяти з 1 вересня, забороняється будувати наземні багаторівневі паркінги в історичному ареалі міста.

«У нас уже був один приклад із підземним будівництвом, коли будували львівський підземний трамвай у 80-х роках. Як почнемо будувати тут – затріщить корпус університету», – додав Михайло Наконечний.

Читайте також: Підземні паркінги у Львові: Що, де, коли і як

Очільниця кафедри екології львівського університету Звенислава Мамчур вважає, що будівництво паркінгу паралізує роботу університету.

«Ви кажете, що це немає ніякого історико-культурного впливу на територію. Будівництво як мінімум на два роки заважатиме нормальному функціонуванню головного корпусу. Йдеться не так про шум, як про велику вібрацію», ­–  каже Звенислава Мамчур.

Вона вважає, що водії, котрі нині паркуються на площі біля парку Франка, не будуть залишати авто на платній стоянці через високу вартість паркомісць.

«Люди кажуть, що паркінг хочуть збудувати під готель, який нещодавно відкрився поруч. Але скажіть про реальні причини, чому ви хочете побудувати паркінг саме тут, якщо від нього не будуть мати користі ані університет, ані парк?» – звернулася до головного архітектора Львова Звенислава Мамчур.

Юліан Чаплінський каже, що цей паркінг замикатиме майбутнє мале транспортне кільце, де люди залишатимуть свої авто та йтимуть до центру міста або пішки, або їхатимуть громадським транспортом. Нещодавно він запустив відеоблог, у якому на макеті пояснив, як виглядатиме майбутній паркінг.

«Мій відеоблог – це приватна позиція, а не позиція ЛМР. Ми ніколи не відкидали, що тут складні геологічні умови. Але машини з міста будуть витіснятися. Це нормальна практика розвитку міст. За статистикою 55% мешканців користуються громадським транспортом. Крім паркінгу, тут необхідно реорганізовувати рух і вивільняти вулиці і смуги для громадського транспорту. Я не адвокат паркінгу, але я хочу, що Львівська політехніка повернула славу креативних архітекторів, які створили місто, а у сам Львів повернулася інноваційність», – каже Юліан Чаплінський.

Читайте також: Мешканці виступили проти будівництва готелю на Воронного та відновлення пасажу Міколяша

Ідея будівництва паркінгу на площі біля університету Франка є ще з 2008 року, коли ухвалою міської ради пропонували визначити місця для паркінгів до Євро-2012. 

Після спікування із вченою радою університету, Юліан Чаплінський покинув залу, де відбувались обговорення. За ним вийшов і ректор університету Володимир Мельник. За круглим столом заговорили, що тепер немає кому доводити, що будувати паркінг тут не можна. Натомість у коментарі журналістам архітектор пояснив, що міська рада не має принципової позиції наполягати на будівництві паркінгу.

«Якщо говорити про мене як про архітектора-практика, то я просто не погоджуюся з позицією геологів, які не є конструкторами. Геологічні дослідження проводять для того, щоб конструктори думали про методи будівництва. Зі свого боку ми вивчили питання, як це було у Відні в заплаві Донау Канал. Там є такі самі ґрунти і такі самі геологічні умови, а деколи й гірші. І вони, тим не менш, не заважали  побудувати метро чи багато паркінгів у щільній історичній забудові», – прокоментував Юліан Чаплінський.

Він зауважив, що круглі столи будуть проводити й надалі. Втім якщо мешканці таки не погодяться на будівництво паркінгу на цій території, то міська рада не буде реалізовувати цей проект, однак будуть наполягати на облаштуванні малого транспортого кільця та реорганізації руху.

Читайте також: Площу перед університетом імені Івана Франка хочуть перетворити на громадський простір

Нагадаємо, торік у липні стартували геологічні дослідження території під паркінг. Тоді екс-очільниця управління інвестицій ЛМР Ольга Сивак зазначила, що під час досліджень виявили високий рівень ґрунтових вод. Однак сучасні технології дозволяють будувати підземні об’єкти і в таких умовах, але дорожче. За попередніми підрахунками, інвестору доведеться вкласти у будівництво щонайменше 6-7 млн євро.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!