Науковці виявили ліки, які зменшують смертність від коронавірусу

3978 0
Дослідники вважають, якби цей препарат використовували у Британії від початку пандемії, можна було б врятувати до 5000 життів.
Фото: freepik

Фото: freepik

Недорогий і широкодоступний препарат під назвою дексаметазон може допомогти врятувати життя пацієнтів, які мають серйозні ускладнення через захворювання на коронавірус. Про це повідомляє ВВС з посиланням на британських експертів, які кажуть, що низькодозоване лікування препаратом є головним проривом у боротьбі зі смертельним вірусом.

Це знизило ризик смерті на третину серед пацієнтів, які дихають за допомогою апаратів штучної вентиляції легень. Серед тих, кого лікують за допомогою кисневої терапії, це зменшило смертність на п'яту частину. 

Читайте також: Пережити епідемію. Що робити, якщо ви захворіли на коронавірус

Як вважають дослідники, якби його використовували у Британії від початку пандемії коронавірусу, можна було б врятувати до 5000 життів. Оскільки він достатньо дешевий, він також може принести користь у бідних країнах, які мають велику кількість пацієнтів з Covid-19.

У ході випробування під керівництвом команди з Оксфордського університету близько 2000 пацієнтів лікарні отримували дексаметазон і їх порівнювали з більш ніж 4000 пацієнтів, які не отримували препарат. Для пацієнтів на ШВЛ це зменшило ризик смерті з 40% до 28%. Для пацієнтів, які потребують кисневої терапії, він знижує ризик смерті з 25% до 20%.

Один з учасників дослідження професор Мартін Лендрей каже, що препарат дозволяє врятувати життя одного з восьми пацієнтів, які потрапляють на штучну вентиляцію легень. Серед пацієнтів на кисневій терапії, він рятує одне життя з 20-25.

«Існує чітка, зрозуміла користь. Лікування дексаметазоном триває до 10 днів, і це коштує приблизно 5 фунтів (169 грн. - Ред.) на одного пацієнта. Тож врятувати життя переважно коштує 35 фунтів (приблизно 1200 грн. - Ред.). Це препарат, який доступний у всьому світі», – каже науковець.

Читайте також: Чи є місця для хворих на коронавірус у лікарнях Львова

Професор Лендрей сказав, що, коли це доречно, пацієнтам зараз потрібно видавати його без зволікань, але люди не мають купувати його, щоб зберігати вдома. Дексаметазон не допомагає людям з легшими симптомами коронавірусу – пацієнтам, яким не потрібна допомога з вентиляцією легень.

Випробування різноманітних ліків триває з березня і включало препарат проти малярії – гідроксихлорохін. Від його використання відмовилися на тлі занепокоєння, що він збільшить летальні випадки та проблеми з серцем.

Ще один препарат під назвою ремдесивір – противірусний. Схоже, що він скорочує час одужання для людей, які захворіли на коронавірус.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!