Навіщо потрібен біометричний закордонний паспорт і як його оформити

13749 0
Біометричний паспорт для виїзду за кордон – головна умова безвізового перетину кордону з країнами Європи.
фото: lowcostavia.com.ua

фото: lowcostavia.com.ua

Біометричний закордонний паспорт дійсний протягом 10 років – як і паспорт старого зразка. Як інформує портал Відкрий Європу, основна відмінність біометричного паспорта від документа старого зразка – наявність електронного чіпа, де записані оцифрована фотографія, відбитки пальців та підпис власника паспорта в електронній формі.

Читайте також: Після безвізу: вільно подорожувати в ЄС зможуть лише власники біометричних паспортів

У низці випадків паспорти оформлюють без «пальчиків» і без підпису (зокрема, для дітей і для тих, хто фізіологічно не може здати відбитки). Паспорт при цьому не втрачає статусу біометричного і так само дає право користування безвізом.

Читайте також: Як спланувати поїздку до ЄС з дітьми. Перелік документів, поради

Важливо! Біометричний закордонний паспорт, з яким мандрівник в'їжджає до ЄС, повинен бути дійсний не менше 3 місяців після запланованого повернення додому.

Міняти старий паспорт на біометричний чи ні – кожен вирішує сам. Обов'язкової вимоги замінити звичайний закордонний паспорт на біометричний не існує. Ті, у кого є закордонний паспорт старого зразка, можуть продовжувати їздити до ЄС за чинною візою до закінчення терміну її дії, а потім знову звертатися до консульств по нові візи. Ви також можете оформити новий закордонний паспорт, залишивши у себе старий.

Отримати біометричний закордонний паспорт можна в будь-якому з підрозділів Державної міграційної служби України, в Центрах обслуговування громадян «Паспортний сервіс», а також у ЦНАПах.

Детальну інформацію про правила оформлення біометричних закордонних паспортів та інформацію, яку вони містять, можна отримати на офіційному сайті Державної міграційної служби України. На ньому ж можна знайти список необхідних документів і вартість оформлення паспорта.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!