Навіщо Львову препарат, який нібито допомагає при коронавірусі. Пояснення влади і медиків

4883 0
Препарат «Протефлазид» не використовуватимуть для лікування коронавірусу.
Фото: freepik.com

Фото: freepik.com

Сьогодні, 10 квітня, у мережі з’явився лист-звернення про те, що у Львівській лікарні швидкої допомоги просять виділити препарат «Протефлазид» у кількості 3 500 штук як гуманітарну допомогу для працівників лікарні та інших закладів охорони здоров’я Львова. Це сколихнуло низку обурень, зокрема й від інших лікарів.

Читайте також: «Якби сама не звернулася, то навіть би не дізналась». Як львів’янка одужала від коронавірус

Утім, як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv медичний директор з хірургічної та анестезіологічної роботи Юліан Голик, до лікарні звернулися представники компанії НВК «Екофарм» та запропонували благодійну допомогу у вигляді препарату «Протефлазид».

«Ми погодились її прийняти. Після цього нас попросили надати лист-звернення на ім’я керівника фармацевтичної компанії про виділення цієї допомоги, що ми в подальшому і зробили. Можу лише додати, що ми не планували і не плануємо використовувати його для боротьби з поширенням Сovid-19», — каже він.

Читайте також: До протоколу лікування коронавірусу в Україні додали новий препарат

При цьому міський голова Львова Андрій Садовий також наголосив, що керівництво згаданої компанії справді запропонувало лікарні надати безкоштовно в якості гуманітарної допомоги невелику партію свого препарату, який, за їх словами, має імуностимулюючий ефект. 

«Про жоден зв’язок із підготовкою лікарень міста до дій в умовах епідемії COVID-19, як про це йдеться у замовних матеріалах, мови не йшло», — запевнив мер і додав, що препарати повернуть компанії.

Водночас ексміністерка охорони здоров’я України Уляна Супрун розкритикувала препарат, яким пропонували лікувати хворих на коронавірус. Про це на сайті РБК Україна. За словами колишньої керівниці МОЗ, керівники певних наукових установ фактично намагаються «впарити» ліки як нібито порятунок від COVID-19. Препарат Протефлазід вона назвала сумішшю трав, розчинених у спирті.

Ольга Коваль

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!