Просто нема телевізора. Як п’ятирічна львів'янка Катруся прочитала понад 200 книг за рік

8650 0
Дівчинка відвідує бібліотеку з 1,5 року, а з чотирьох – вміє сама читати.

У Львівській обласній бібліотеці для дітей вперше нагородили топ-10 найкращих користувачів і читачів. Дітей обирали упродовж всього року. Кожен із переможців прочитав за рік не менше 100 книг, а призери першого та другого місць – понад 200.

Читайте також: Не лякайте дітей школою. Як правильно підготувати першачків до навчання

Лідером із читання книг, взятих у бібліотеці, став п’ятикласник ліцею №52 Іван Мотуз. У його абонементі за рік внесено 245 книжок. Завідувачка сектору абонементів обслуговування Львівської обласної бібліотеки для дітей Марія Романюк у коментарі Tvoemisto.tv розповіла, що хлопець дуже любить читати.

«За день Іван легко може прочитати велику книгу. Приходить у бібліотеку стабільно раз на тиждень, інколи два. Якщо не він приходить, тоді мама або сестра з чітким списком від нього. Він любить пригодницькі книги, фентезі та детективи. Кокотюху він прочитав усього. Бере навіть книги англійською мовою», – каже вона.

А ось на другому місці опинилася п’ятирічна Катруся Драган. Упродовж року дівчинка з допомогою мами прочитала аж 206 книг. Ще у Катрусі є молодший братик, у якого також – окремий читацький абонемент. Мама Вікторія розповіла Tvoemisto.tv, що ходити в бібліотеку почали, коли доньці було близько півтори року, завдяки бібліотечному гуртку «Леопузики».

«Ми побачили, що в бібліотеці пропонують досить багато книжок. До того їх купували, але це не дуже вигідно фінансово, тому почали щотижня ходити в «Леопузики» і брати книжки додому, наприклад, по 10 на тиждень. Найчастіше ритуал читання в нас перед сном – ввечері та в обід. Якщо книжка маленька, то можна за раз прочитати, якщо з розділами – то на 2-3 дні розбиваємо», – розповідає жінка.

Самостійно дівчинка читає з чотирьох років. Практично за тиждень тато навчив Катрусю читати, коли вона захворіла й вони були у лікарні. Здебільшого любить, коли читає мама, хоча інколи ділить з нею сторінки.

«Хоче, щоб я їй читала, але часом каже: «Давай, мамо, ти цю сторінку, а я – цю». Звісно, просто текст вона ще не читає, бажано, щоб були малюнки, ілюстрації. Як всі дівчатка, Катруся любить книжки про принцес, але тепер, наприклад, ми почали більше роздумувати про екологію, про сортування сміття – говоримо, що сортуємо вдома чи плануємо сортувати. Подобається про планету, географію, тобто її вже більше цікавлять глобальні питання, наприклад, чому там тепліше, а там холодніше, чому мандаринки ростуть взимку», – каже мама дівчинки.

Зауважує, що завдяки читанню у донечки розвинена фантазія, так само для молодшого сина це гарний приклад. Взагалі у сім’ї читати люблять не тільки діти – батьки Катрусі теж читають. Та головним секретом того, чому дівчинці вдалося прочитати стільки книжок, Вікторія називає відсутність вдома телевізора. Саме через це у них є можливість зайняти вільний час читанням та іграми. Сподівається, що надалі любов до книг у доньки не пропаде.

Читайте також: Які секрети приховує Львівська бібліотека Стефаника. Фоторепортаж

До трійки читачів-лідерів увійшов також Данило Лівий. У його списку прочитаної літератури 189 книжок. Хлопчик з особливими потребами, вчиться у третьому класі навчально-реабілітаційного центру «Довіра», а в бібліотеку приходить з мамою або нянею, додає Марія Романюк. Вибирає книги з твердою обкладинкою, з багатьма ілюстраціями, на інклюзивну тематику.

Додамо, що нагородження десятки найкращих читачів у Львівській обласній бібліотеці для дітей цьогоріч проводили вперше. Обирали переможців упродовж усього 2021 року. Їх визначили за допомогою програми АБІС Koha. Іван Мотуз отримав цінний приз – годинник MiBand, авторський календар від однієї з львівських письменниць та торбинку від бібліотеки з блокнотами від партнерів. Інші переможці також отримали подарунки, серед яких сертифікати на 200 грн на мережу книгарень від «Видавництва Старого лева». Таке нагородження планують зробити щорічним.

Юлія Осим, Ольга Шведа

Фото Вікторії Драган та зі сторінки Львівської обласної бібліотеки для дітей


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!