Жодних проблем, щоб вийти на вулицю і прогулятися я не бачу. Уляна Супрун про те, як вберегтися від інфекції

34829 0
Чим більше тестуємо, тим більше можемо зберегти демократичні принципи.
Фото: Vox Ukraine

Фото: Vox Ukraine

Колишня міністерка охорони здоров’я Уляна Супрун серед іншого на посаді запам'яталася своїми порадами щодо того, як не впадати в паніку і депресії, зміцнювати імунітет, прогулюватися у парках. Її Фейсбук завжди був місцем, де можна було прочитати поради експертів та розвінчати популярні міфи про медицину. Цього разу ексміністерка розповіла про те, як поводитися під час коронавірусної інфекції, у інтерв’ю УП. Життя. При цьому, її думки та поради не завжди збігаються із кроками нинішніх керівників системи охорони здоров’я.

Часто мити руки – це одна з найважливіших речей

Коли я йду в магазин і там торкаюсь якихось поверхонь, я, при цьому, не торкаюся обличчя. Коли завершую покупки, то користуюсь антисептиком. Вдома мию руки, далі розкладаю продукти і знову мию руки. Тобто часто мити руки – це одна з найважливіших речей.

Якщо ми дотримуємося всіх правил – не торкаємося лиця, миємо та дезінфікуємо руки, не стоїмо і не кашляємо одне одному в лице, то є дуже низька вірогідність заразитись.

Маски, насамперед, потрібні для медпрацівників

Щоб вони захистилися від інфікованих людей. Друга група осіб, яким потрібні маски – це вже хворі, щоб не передавати вірус іншим. Третя група – це особи, які мають постійний контакт з багатьма людьми, наприклад, касири в магазинах.

А тоді вже можна говорити про маски для людей, які не хворі та не мали контактів з потенційно інфікованими, але хочуть себе захистити.

Але маски не є достатнім заходом. Я бачу, як люди пхають пальці під маску, торкаються обличчя, або не міняють їх регулярно. Тоді їм це не допоможе.

Або ж шиють зараз маски з тканини, яка пропускає краплі й вірус, бо вона не є блокуюча.

Більшість людей не розуміє, що таке самоізолювання

Наука та досвід інших країн показує, що найчастіше вірус підхоплюють не на вулиці, а вдома від інфікованих членів своєї сім’ї. Тобто більшість людей захворіли від близьких, з якими ділили спільний простір тривалий час.

Відсутність температури – цього замало, щоб розуміти, чи людина інфікована. Тому розумний спосіб запобігання розповсюдження вірусу – це відокремити людей з високим ризиком інфікування. Тобто взагалі унеможливити їхні контакти з іншими людьми.

Бо більшість людей не розуміє, що таке самоізолювання. Це не просто сидіти вдома, це стовідсоткове уникнення від контакту з членами родини.

Карантин і тестування – це речі взаємопов’язані

Якщо дивитися на інші країні, які ближчі нам за демократичними цінностями, ті ж Німеччина та Південна Корея – там люди не тотально обмежені в правах. Зате там роблять масове тестування ПЛР.

Там значно менше людей захворіло і померло, бо вони спочатку тестували тих, які приїздили з-за кордону та їх ізолювали. І коли тест показав негативний результат, людина могла спокійно повернутися додому. В іншому випадку, вона мала бути ізольована від усіх.

Тобто ми повинні більше робити ПЛР-тестів, в тому числі контактних осіб. І таким чином інфікованих відокремити від літніх людей та людей з групи ризику.

Карантин і тестування – це речі взаємопов’язані. Чим більше тестуємо, тим більше можемо зберегти демократичні принципи.

Максимально захистити медиків

Річ, яку варто запозичити – це замість панікувати і скуповувати маски, забезпечити максимально засобами захисту наших медиків. В т.ч. сімейних лікарів. Бо наша передова зараз – це сімейна медицина, до якої спершу звертаються пацієнти.

Також важливо захистити людей, які працюють в швидкій допомозі та перевозять пацієнтів з підозрою.

Третє – зосередитись на допомозі літнім людям, які найбільше страждають від вірусу.

Позбавити їх прямих контактів, допомогти з доставкою ліків та продуктів, які залишати біля дверей.

І максимально їх інформувати, бо багато з них дивляться лише телевізор, де багато недостовірної інформації.

Так само неправильним є відвозити дітей до бабусь і дідусів. Бо діти не дуже дотримуються правил гігієни.

Громадський транспорт – це не місце, де люди масово заражаються вірусом

В Лондоні, наприклад, пропонували лише зменшити кількість працюючих станцій метро, а не закривати його взагалі. Постійно дезінфікують вагони.

Застосовуючи обмежувальні заходи, треба розуміти, як це все відіб’ється на економіці. Якщо не працює бізнес, то немає податків і держава не отримує кошти.

Це все дуже погано для економіки і треба думати, як її підсилити. А в нас кажуть – спершу карантин, а пізніше подумаємо, що робити з економікою.

Ні, спочатку треба подумати про ефект, який буде, а вже потім робити ті чи інші кроки.

До прикладу, коли закрили метро, не розробили одразу план, як людям добиратися на роботу.

Чи слід відмовлятися від закупівлі експрес-тестів

Тестування ПЛР триває значно довше. Проби слини чи рідини з носа везуть в лабораторію, де є відповідне обладнання і реагенти. Це займає багато часу.

Україна втратила два місяці, тому лабораторій лише кілька і в них вже не вистачає реагентів.

Я сподіваюся, що в літаку, який прилетів з Китаю, було обладнання і реагенти, і ми зможемо більше робити ПЛР-тестів.

Швидкий тест – це забір крові й за 15 хвилин маємо результат. Але він показує антитіла, а не сам вірус. А ці антитіла з’являються від 4 до 7 днів після інфікування.

Тому у 10-15% відсотків випадків інфікованим людям тест показує хибний негативний результат. Це не дуже добре, бо люди можуть розслабитися і не ізолюватися.

Але швидкі тести попри все допомагають у тому випадку, коли позитивний результат дає розуміння, що людину треба ізолювати.

Не потрібно переповнювати лікарні

Людей без симптомів чи з легкими симптомами можна ізолювати в інших місцях. В тих же готелях, де двічі на день в них міряти температуру.

Лікарні слід готувати до серйозних хворих, і тих, які будуть потребувати реанімаційних дій.

Також треба готувати медиків, як діяти в наступні тижні, бо в них буде дуже велике навантаження. Їм потрібна, в т.ч. психологічна підтримка.

Також медпрацівникам варто підготувати ті ж готелі, щоб вони не їхали додому і не наражали на небезпеку родину.

Тестувати також можуть у сімейного лікаря. А їздити додому до кожного і робити тести – це неефективне використання швидкої допомоги.

Чи можливе інфікування 22 мільйонів українців

Ми повинні чітко розрізняти термінологію. Бути інфікованим вірусом не означає, що людина при цьому буде хворіти. А також, що всі, хто захворіє, будуть потребувати апарату ШВЛ.

Коли говорять про 22 мільйони, як і в багатьох країнах про 60-70%, то це не означає, що одночасно все населення буде інфікованим.

Йдеться про весь період пандемії. Вона може тривати і півроку, і п’ять років. Ніхто не знає, коли все завершиться.

З приводу заяви міністра. Смертність літніх людей не може бути 100%. В Китаї було 5% від тих людей, які захворіли (саме захворіли, а не були інфіковані – ред). В Італії – 8%. В Кореї – менше 1%. Тому міністр дуже неправильно висловився.

Жодних проблем, щоб вийти на вулицю і прогулятися, я не бачу

Це навіть здоро́во отримати якесь фізичне навантаження. Бо сидіти в замкненій квартирі – небезпечно для психічного здоров’я.

Але мусимо дотримуватись правил – не торкатися поверхонь, не йти на дитячі майданчики і там усього торкатися.

Можемо спілкуватися з людьми на вулиці, але тримати дистанцію.

Обов’язково мити руки, коли повертаємось додому, а перед тим верхній одяг залишити біля дверей.

Так, з дітьми трохи важче, бо вони не завжди дотримуються правил гігієни. Але діти можуть бути в рукавичках, які убезпечать від контактів зі шкірою рук.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!