«Запаси скорочуються, а потреби є». Фоторепортаж з гуманітарного штабу на Коперника

2874 0
Постійно у гуманітарному штабі на Коперника мають запити на медикаменти, засоби гігієни, матраци, дитяче харчування, одяг.
фото івана станіславського

фото івана станіславського

Львівський Палац мистецтв, який з початком війни кардинально змінив свою діяльність та збирає, сортує і розподіляє гуманітарні вантажі, нині найбільше потребує продуктів харчування та медикаментів. За 50 днів від початку повномасштабного російського вторгнення штаб опрацював 27 000 заявок, розподіливши адресатам понад 1000 тон різноманітних вантажів.

«Найголовніша наша потреба – це продукти для комплектації соціальних та сухих пайків. Потрібно багато консервів, макаронів та інших продуктів тривалого зберігання. Також постійно маємо запит на медикаменти, засоби гігієни, дитяче харчування та одяг. На вагу золота – постільна білизна, ковдри, матраци», – пояснює у коментарі Tvoemisto.tv керівник Палацу та штабу Юрій Візняк.

Читайте також: Тут допомагають біженцям. Неймовірні фото з Палацу мистецтв у Львові

Штаб комплектує різні заклади під тимчасове житло. Загалом вже видали орієнтовно 9000 матраців, однак вони досі актуальні, оскільки потяги з переселенцями прибувають регулярно. Новий запит, за його словами, – короткохвильові рації, що потрібні для польових госпіталів.

Гуманітарний штаб постійно працював з трьома категоріями адресатів: юридичними особами державного сектору, юридичними особами пов’язаними з ТПО та переміщеними фізичними особами. Приміром, у середині березня тут щодня надавали допомогу приблизно 800 переселенцям. Однак останню категорію нещодавно довелося обмежити. Допомогу від штабу тепер можуть отримати тільки багатодітні сім’ї, родини військовослужбовців та люди з інвалідністю. Так, сьогодні ресурси дозволяють закрити потреби максимум 150 осіб.

Причина – банальна, на всіх не вистачає. Зараз, за словами керівника штабу, відчувається скорочення запасів продуктів. Дещо зменшилося постачання, логістичні канали змінилися.

«Взагалі перші 10 днів роботи наповнення гуманітарного штабу проводилося силами місцевих мешканців та підприємців. Одним з перших надходжень були три подушки, які принесла 82 річна бабуся. Її бажання допомогти мало для нас символічний характер. Зараз ця складова пожертв від мешканців та бізнесу суттєво зменшилася», – додає він та висловлює сподівання, що допомогу отримають усі охочі.

Додамо, що серед медичних потреб найбільш актуальні нині – турнікети, бандажі, гемостатики, перев’язувальний матеріал, інфузії, ампульні знеболювальні, антибіотики, пастилки від горла, спазмолітики, краплі для носа. Львів’яни можуть приносити гуманітарну допомогу за адресою: вул. Коперника, 17. Штаб має змогу співпрацювати як з фізичними, так і юридичними особами. Надають всі необхідні документи.

Іван Станіславський

Фото автора


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!