Вигадані-не-вигадані історії. Які відомі українські дитячі книжки можна подарувати на Миколая

2000 0
Tvoemisto.tv зібрало суб'єктивну підбірку з шести дитячих книг, які були номіновані або перемагали цього року у всеукраїнських конкурсах. Вони можуть стати гарними подарунками для дітей у День Святого Миколая.

Книга Уляни Чуби «Мед і паштет» (на головному фото) перемогла у конкурсі Книга року ВВС-2020. Відповідно до сюжету, кролик Паштет і ведмедик Мед – сердечні приятелі. Паштет – вправний кухар, який має чутливе до краси серце, а Мед – вдячний гурман, що носить за плечима рюкзак із сімейними реліквіями. На мотоциклі Хумасі друзяки мандрують світом – Франція, Карпати, пів­острів Зелених... Попереду в них – безліч пригод – іноді кумедних, а часом і жаскеньких. Стривайте, ось уже знову затарахкотів мотоцикл... Гайда за ними, за цими невгомонними вітрогонами, про яких так чудесно написала талановита молода письменниця Уляна Чуба.

Варто зазначити, що серед фіналістів конкурсу Книги року ВВС-2020 є також пригодницька розповідь від львівського «Видавництва старого лева» – «Ківі Ківі» авторства Мирослава Лаюка. Головний герой Ківі народився в неволі, бо раніше птахолови упіймали його батьків у Новій Зеландії – на їхній батьківщині. І хоч Ківі – птах, та літати він не може. Але це не перешкоджає втекти йому із зоопарку. Адже в нього міцні ноги, і він надзвичайно прудкий. Життя на свободі може бути і веселим, і небезпечним. Ківі – перспективний футболіст, один із найкращих у команді птахів. Але чи вдасться йому з друзями перемогти в матчі команду щурів?

Додамо, що номінантів на перемогу загалом є шість, а визначатимуть переможця цього конкурсу вже 11 грудня.

«Я так бачу» Романи Романишиної та Андрія Лесіва – пізнавальна книжка-картинка творчої майстерні «Аґрафка» про зір. Про те, що ми можемо бачити очима, і про те таємниче, невидиме для ока, яке пробуджує в нас цікавість до Всесвіту і до власної сутності.

Про мікроскопи та телескопи, які допомагають нам побачити щось неймовірно дрібне або дуже далеке. Про те, що декому, аби краще бачити, потрібні окуляри, а незрячі потребують спеціального шрифту і символів, аби читати і орієнтуватися в просторі.

Книга стала переможцем премії «Bologna Ragazzi Award 2018» – найпрестижнішої міжнародної нагороди у галузі дитячої літератури – у номінації «Non-Fiction». А дизайн книги здобув бронзову нагороду в конкурсі «Найкрасивіша книга року».

Ще три українські книги отримали почесні перемоги на Форумі видавців 2020 у Львові, який вперше проходив онлайн. Йдеться про такі номінації:

Література для дітей від 0 до 5, у якій перемогу здобула Наталія Малтелич з книжкою «Привид, який не міг заснути» «Видавництва Старого Лева». Книга розповідає про привида, що живе в покинутому будинку на околиці міста. Він страшенно самотній, оскільки довкола немає людей, яких можна було б навідати увечері. Загасити нічну лампу тому, хто заснув з книжкою, вкрити дитину ковдрочкою. А потім, повернувшись додому, солодко спати цілісінький день. Привид втратив сон, відколи усі його сусіди виселилися. Проте одного разу все змінюється. Адже в будинок-з-привидом переїздить молода сім’я з дівчинкою…

«Зайчик-нестрибайчик та його смілива мама» Оксани Драчковської перемогла в номінації «Література для дітей від 6 до 8» на Форумі.

Ця нова книжка – автобіографічна історія-казка для діток про авторку та її синочка Назарка, який, на жаль, із самого народження є дитиною з інвалідністю і не може ходити. Мама Оксана щодня веде боротьбу за краще майбутнє для всіх особливих людей, для Назарка. Казка розповідає діткам, що не всі люди однакові, як не варто здаватися, коли важко, як триматися, коли сил не залишається, і як жити в цьому світі, який здебільшого призначений для звичайних людей. Казка дуже легка, цікава та кольорова і дарує усмішку та надію.

А «Казки баби Гавришихи» Олега Гавріша отримала нагороду як найкраща книга в номінації «Література для дітей від 9 до 12». Вона – про бабу, що живе у невеликій охайній хаті з очеретяною стріхою на Козачку, край села. Жінка розповідає вигадані-не-вигадані історії, що відбувалися колись у Некремінному. Головні герої її розповідей — односельці та істоти, яких науковці відносять до української міфології і про яких баба оповідає, наче про цілком реальних сусідів.

Фото з сайтів видавництв


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!