Політична реклама

Найпоширеніші схеми мобільного шахрайства

2142 0
Мобільні шахраї видурюють в абонентів передплаченої форми зв’язку від 5 до 1 тисяч грн. Про популярні форми шахрайства розповів директор західного територіального управління «МТС-Україна» Дмитро Пономаренко.

1. Різноманітні пропозиції і прохання, які надходять абонентам за допомогою SMS. Наприклад, пропонується подвоїти суму коштів на рахунку, якщо відправите SMS на певний номер мобільного абонента, або відмовитися від надходження рекламних розсилок, або дізнатися про деталі привабливої пропозиції про роботу. У всіх випадках пропонується надіслати SMS або зателефонувати на певний номер. На практиці виявляється, що це – номери телефонів, які обслуговуються за преміям-тарифами, і з мобільного рахунку абонента, що попався на гачок, знімається 20-30 грн за SMS чи хвилину зв’язку.

2. Практикують, за словами Пономаренка, також прохання перерахувати кошти на порятунок хворим дітям або надіслати кошти абоненту, який хоче зателефонувати, але немає коштів, або повернути кошти нібито помилково зараховані кошти.

3. «До 90% усіх випадків успішного шахрайства, це коли люди реагують на SMS «Завдяки розіграшу від компанії МТС, «Київстар», будь-якої іншої компанії Ви виграли приз, наприклад автомобіль. Все, що треба зробити, щоб його отримати, – терміново придбати картку поповнення мобільного рахунку і повідомити її номер",  – повідомив представник «МТС-Україна». – Не зважаючи на те, що у кожного оператора на ваучері великими літерами зазначено, що жодна компанія не проводить жодних розіграшів чи акцій, умовами яких є повідомлення персонального коду поповнення третім особам, більшість абонентів реагують на такі повідомлення емоційно, і передають інформацію з кодом поповнення зловмисникам. Ці гроші перекидуються кілька разів з одного телефону на інший, і врешті їх зараховують звичайному абоненту на рахунок за гроші, які він за це платить. Покупці цього поповнення навіть не підозрюють про його шахрайське походження».

4. Потенційно найбільші фінансові збитки несе, як зазначив Д.Пономаренко, схема, коли моделюється непорозуміння з банком. «Спочатку надходить SMS нібито від банку. Повідомляється, нібито він відмовив вам у відкритті кредитної картки. Люди, які за цим не зверталися, думають, що отримали це повідомлення помилково. Проте через кілька днів дзвонять і ніби представник банку інформує про те, що маєте заборгованість за кредитною карткою. Людина починає з’ясувати, як це сталося, як виникла така заборгованість, адже він не є клієнтом цієї послуги, – повідомив Д.Пономаренко. – Її з’єднують з іншим абонентом, ніби-то зі службою безпеки банку. У процесі розмови з ніби-то працівником служби безпеки банку з’ясовуються різні питання. Можливе питання про номер кредитної картки. Якщо її абонент має, то повідомляє цей номер. Відповідають, що заборгованість нарахована помилково. Розмова завершується, але через кілька днів за допомогою цієї кредитної картки проводить розрахунки за вагомі покупки в мережі Інтернет. Тобто дані персональної картки стали відомі зловмисникам».

Д.Пономаренко зазначив, що за такими шахрайствами часто складно відкрити кримінальну справу, бо завдана матеріальна шкода одній людині відносно невелика, а постраждалі розкидані по різних частинах країни, і часто не всі про шахрайство повідомляють. Проте, як прокоментував він ZAXID.NET, коли служба безпеки оператора бачить, що здійснюється цілеспрямоване шахрайство, то блокує відповідні мобільні номери.

За його словами, від усіх цих шахрайств можна вберегтися, якщо про них знати і розсудливо відноситися до спокусливих пропозицій.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!