Найстаріша дерев'яна церква на Львівщині потребує негайного порятунку

4126 0
Потелицька дерев’яна церква споруджена 1502 року.
Фото: Департамент архітектури та містобудування ЛОДА

Фото: Департамент архітектури та містобудування ЛОДА

Найстаріша дерев'яна церква на Львівщині і найстаріша тридільна церква в Україні потребує негайного порятунку. У неї протікає дах. Про це повідомляє департамент архітектури та містобудування ЛОДА.

Читайте також: 9 дерев'яних церков Львівщини з висоти пташиного польоту. У мережу виклали відео

Потелицька дерев’яна церква споруджена 1502-го року. 21 червня 2013 року на 37-й сесії Комітету Світової спадщини ЮНЕСКО Церкву Святого Духа разом з іншими дерев'яними церквами карпатського регіону включили у список світової спадщини ЮНЕСКО.

Наразі храм протікає і потребує термінової комплексної реставрації. В обласному бюджеті хочуть передбачити кошти для початку реставрації, також посадовці планують залучити кошти з інших бюджетів для комплексного відновлення храму.

До слова, в Україні є найбільше у світі дерев’яних церков –  понад 2 500. У 2013 році 16 дерев’яних храмів карпатського регіону занесли до списку світової спадщини ЮНЕСКО. 8 з них розташовані в Україні, а 8 у Польщі. 4 церкви з цього списку – на Львівщині.

Нагадаємо, що пам'ятки, які планували реставрувати на Львівщині, можуть втратити шанс на відновлення. Чому так сталося, читайте у матеріалі.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!